BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,55
ALTIN 2.496,24
HABER /  DÜNYA

ANNELER GÜNÜ’NE KÜÇÜK EV ALETLERİNDEN BÜYÜK İLGİ

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin “Anneler Günü” reklam araştırmasına göre, bu yıl daha fazla marka bu özel gün için reklam yatırımı yaparken, r...

Abone ol

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin “Anneler Günü” reklam araştırmasına göre, bu yıl daha fazla marka bu özel gün için reklam yatırımı yaparken, reklam frekanslarında az da olsa bir artış gözlendi. En çok reklam veren markalar ise Bosch ve Arzum oldular.
Markalar tüketicilerine ulaşmada giderek daha farklı mecraları tercih etmeye başlarken, TV reklamları hala önemli bir payı elinde tutuyor. Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı reklam araştırması, 2013’te Anneler Günü’ne yüzde 37 oranında daha fazla markanın ilgi gösterdiğini ortaya koyarken, TV’de yayınlanan toplam reklam spotlarının yüzde 3 oranında arttığını tespit etti.
Geçtiğimiz yıl, bu özel gün için hiç reklam yatırımı yapmayan ya da çok az yapan markalar, bu yıl atağa geçerken, 2012’de Anneler Günü temasıyla hiç reklam vermeyen 10 sektör de bu yıl reklam pastasında yer aldı.
Medya Takip Merkezi, 13 TV kanalında yayınlanan reklam kuşaklarını takibe alarak, 24 Nisan - 08 Mayıs tarihleri arasında markaların “Anneler Günü” temalı reklamlarını mercek altına alan bir araştırma raporu hazırladı.
2013 yılında yayınlanan reklam spotlarında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3’lük bir artış gözlenirken, reklam süreleri de 2 saat kadar arttı. 2012 yılında 30 markanın, toplam 3 bin 488 reklam spotu yaklaşık 16 saat ekrana gelirken, 2013 yılında 41 markanın toplam 3 bin 587 reklam spotu, 18 saat süre ile hedef kitlesine ulaştı.
Araştırma sonuçları, bu yıl daha fazla markanın Anneler Günü’ne ilgi gösterdiğini ortaya koyarken, bu özel güne en fazla reklam yatırımı yapan sektörlerde de bir değişiklik söz konusu oldu.
MTM’nin reklam araştırmasına göre, Anneler Günü’ne bu yıl en fazla reklam bütçesi ayıran sektör, geçtiğimiz yıla göre 2,5 kat arttıran küçük ev aletleri sektörü oldu. Geçtiğimiz yıla göre, bu özel gün için reklam veren küçük ev aletleri markası sayısı 2 kat daha fazla olurken, sektörün toplam reklam süreleri de 2 saatten 5 saate yükseldi.
Anneler Günü’ne en çok ilgi gösteren ikinci sektör ise, geçen yılın lideri mücevher sektörü oldu. 2012’ye göre Anneler Günü reklamlarında yüzde 42’lik düşüş gözlenen mücevher sektörünün, reklam sürelerinde de 5’te 1’lik bir azalma yaşandı.
Bu özel günde reklamları ile hedef kitlesine en fazla ulaşmayı tercih eden diğer sektörler ise, beyaz eşya, çay/kahve ve ayakkabı/terlik/çanta sektörleri oldu. Beyaz eşya sektörü, 2012’ye oranla Anneler Günü için yüzde 50 daha az reklam verirken, geçtiğimiz yıl hiç reklam vermeyen çay/kahve sektörünün bu yıl tek markası ile üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Araştırmada ayrıca, geçtiğimiz yıl Anneler Günü’ne özel hiç reklam vermeyen binek araçlar, yapı malzemeleri ve internet hizmetleri gibi 10 farklı sektörün bu yıl Anneler Günü temalı reklam kampanyaları hazırladıkları tespit edildi.
MTM’nin 13 TV kanalı üzerinden hazırladığı reklam araştırmasına göre, Anneler Günü ile ilgili en fazla reklam veren marka, Bosch oldu. Küçük ev aletlerine yönelik kampanyası ile de dikkat çeken Bosch, geçen yıla göre reklamlarını yüzde 25 arttırarak 429 reklam spotunda yer aldı.
Anneler Günü temalı reklamlara en fazla yatırım yapan ikinci marka ise, Arzum oldu. Geçtiğimiz yıl bu özel gün için hiç reklam vermeyen Arzum, yakın zamanda başlattığı “Benim Arzum…” sloganlı reklamlarının Anneler Günü’ne uyarlanmış versiyonları ile tüketici karşısına çıktı.
2012’de Anneler Günü için en fazla reklam verenler arasında üst sıralarda yer alan mücevher markalarından bu yıl sadece ikisinin ilk 10’da yer bulması dikkat çekti. Anneler Günü mesajlı reklamları ile öne çıkan diğer markalar ise sırasıyla; Ofçay, Altınbaş, Beko, Luxell, King, YKM, Philips ve Gülaylar Gold oldular.
(İHA)