BIST 9.812
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.433,35
HABER /  SPOR  /  GALATASARAY

Mustafa Cengiz: Böyle militan bir VAR hakemi dünyada yok

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, kulüp televizyonuna konuştu. Karagümrük ile oynadıkları maçta iptal edilen penaltı pozisyonuna değinen Cengiz, mücadelede VAR'da görev yapan Suat Arslanboğa'ya yönelik 'Böyle militan bir VAR hakemi dünyada yok' dedi.

Abone ol

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, GS TV'de yayınlanan Gündem Özel isimli programda sarı-kırmızılı takımın gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Mustafa Cengiz'in açıklamalarından satır başları...

"Ben boş kaldığım anda dinlenmeye geçiyorum. Genelde diğer takımları izlemem, kendi takımımın maçlarını izlerim. Ama başkan olduğum için diğer takımların maçlarını da izliyorum. 

Cumartesi ve Pazar günü izlediğim maçları yarım bırakıp çıktım. Tiyatro çünkü. Tiyatro bir eserdir, bir emektir. Toplumsal bir mesaj verilir. Bu onu da aşmış artık, komedi bu.

Daha önceden yazılmış bir şey. Önceden yazılmış ama bir yere doğru yazılmış sanki. Son 3-4 haftada büyük takımların maçlarını izlerken tahminlerde bulunuyorum ve bu tahminler asla şaşmadı."

"Bu çok tehlikeli bir gelişme"
"Rakip takımlar benim kardeşim, hiçbirine saygısızlık etmem. Bu camialara her zaman saygı duymak gerekir. Biz özellikle Türkiye'de renk için aşığız. İtalya'da bu kültür şehir devletlerinden gelişmiştir. İspanya veya İngiltere'de de tarikat ve dini inanışlara göre şekillenir. Türkiye'de bu yok. Benim Fenerbahçeli kardeşim, Beşiktaşlı eniştem, yakın arkadaşlarım var. Onlara hiçbir zaman düşmanlık duymadım, duymam da.

"Bir yöneticinin yaptığı hata, oyundan pul çalan bir karakteri ben arkadaşıma yüklemem. Camiama hiç yüklemem. Türkiye'de son bir iki aydır hakemler içinde bir gruplaşma var. Kendi halinde olanlar var. Şimdi de VAR hakemleri ve sahadaki hakemler diye bir bölünme var. Bu çok tehlikeli bir gelişme."

"Böyle militan bir VAR hakemi dünyada yok"
"100 gramlık ters bir rüzgar bile, hafifçe dokunuş bile sizi uçurur. Hepimiz spor yaptık, o dokunuş seni uçurur. Ali Palabıyık da öyle gördü zaten. Ya Suat hoca, sen nasıl böyle yorumlarsın? Zemin mi kötü acaba? Bu zemin şu an Türkiye'deki en iyi zeminlerden biri. Kerem kendini atacak bir oyuncu da değil, öyleleri de var. Ben burada Ali Palabıyık'a asla kızamam. Kendisini hakem gören Suat arkadaşımız gel bir bak, kesinlikle penaltı değil, kendisi düştü diyor. Dikkat edin, hiçbir Karagümrüklü oyuncu itiraz etmiyor. Kırmızı verme, sarı versen yeter diyor. Suat Arslanboğa kurallara aykırı olarak böyle bir karar verdi. Böyle militan bir VAR hakemi dünyada yok. Açıklama da yaparlar şimdi. Eğer yapacaklarsa tüm konuşmaları versinler. Sadece bizim takımlara değil, tüm takımlar için versinler. Gizli bir şey yok ama küfür, hakaret varsa veremeyiz derseler saygı duyarız. Koca bir kent ayağa kalkıyor. Sen hangi mantıkla böyle karar versin. Kişisel bir düşmanlığın olabilir. başka bir takıma sempatin olabilir. Ama böyle bir karar veremezsin. Hakemler VAR'a aldanmayın. Toplum zaten covidden, oturmaktan, maddi durumdan rahatsız, gergin. Bu toplumu düşünün."

Yedlin'in pozisyonu
Yedlin'in pozisyonunu sordum. Kasıtlı bir hamle yok, ayağını uzatıyor dendi. Hepimiz futbol oynadık. Orada profesyonel bir futbolcunun gözleri radar gibidir. Bakın, vuruyor ve Yedlin'in ayağını uzattığını da görüyor. Belki ayağın çukura geliyor. Vurduğu top nereye gidiyor, bakıyor zaten. VAR'ın ve hakem heyetinin kararı 'doğal bir hareket' ve yer çekimi..."

"Bu nasıl bir kansızlık ya?"
"Bu nasıl bir kansızlık ya? Duyduklarımla hareket ediyorum. Bundan sonra orta hakeme değil, VAR'a bakın. Duyduklarımı söylersem hoş olmaz. VAR'a telefon geliyor mu, kısa mesaj atanlar oluyor mu? Merak ediyorum..."

"Hakemliği elinden alınmış bir kişiydi"
"Ben şimdi çok ağır konuşurum. Güzel laflar ettiğim gibi ağır laflar da ederim ama etmek istemiyorum. Anlayana... Beni anlayan hakem yorumcuları da olacaktır. MHK'nın içinde bir VAR organı oluştu. Artık maçların neticesini orta hakemlerden çok VAR hakemleri belirlemeye başladı. Bu durum son haftalara girilince daha da artacak. İş o raddeye gidiyor ki şu anda VAR hakemliği çimlerdeki hakemlerden daha yetkili hale geliyor. Tahkim Kurulu gibi VAR Kurulu oluştu. Artık çok ciddi yerlere gidiyor, uyarmak istiyorum. Suat Arslanboğa hakemliği elinden alınmış bir kişiydi. O kadar şey var ki... Çok fazla bakmak da istemiyorum, sinirim bozulsun istemiyorum. Futbol bir şölen, bir şov, bir gönül işi. Bunu sıkıntı içinde yaparsanız insanlara yazık olur, kanser eder."

"Gözlerine perde iniyor"
"Allah tarafından hakemlerin gözlerinin önüne perde indiriliyor ve hakemler görmüyor. Kamara, Şener'in sırtına vuruyor. Hakem, VAR ile de konuşuyor. Ne biçim kişiler, yazık valla. Kötü niyet bu, insan utanır. Ben, lehime olan hatayı savunursam bana da yazıklar olsun. Bize de yapılmışsa karşı çıkmak gerek. Bir şey demiyorum, Allah müstahaklarını versin."

"Bu adamlar o kadar rahat ki... Hakemler de biliyor ki, önce bize küfrediliyor. Onun için çok rahat kırmızı kart çıkartılıyor. Tabii ki eleştiriler kulağıma geliyor. Eleştiriler haklıysa kendimi düzeltmeye çalışıyorum."

"Hatayspor maçında Şener'e yapılan müdahalede inanın utanırım. Hatayspor maçında Kamara, Şener’e yumruk atıyor. Maçın hakemi Abdulkadir Bitigen, yumruğu görüyor ve VAR ile konuşuyor. Siz nasıl bu kadar kötü insanlarsınız? Bizde bir ahlaki erozyon var. Eve kapanmayla Covid ile birlikte bir sınav. Takım lehine yapılan hatayı tölara ediyorsa ona da yazıklar olsun. Dürüstlük size yapılan hatayı da doğru değerlendirmektir. Bize de yapılmışsa karşı çıkmak gerekiyor. Allah müstehaklarını versin. Adamlar o kadar rahat ki. "

Galatasaray'ın maçları 10 kişi tamamlayamaması yeni mi? Değil. İddaa oynayanlar bile bize kızıyor, 'Niye kaybettik' diye. 50 lira, 100 lira kaybettiler diye. Hakemler de biliyor ki, önce bize küfrediyorlar. O yüzden çok rahat kırmızı, sarı kart çıkarıyorlar. O kadar futürsuzlar ki. Bir başkan, 'Sizde Divan Kurulu oluyor, 20 kişiden 19 kişi size eleştiri yapıyor, 1 kişi de ortaya konuşuyor' demişti. Ben de ona, 'Sizde de 20 kişinin 20'si sizi övüyor. Ben de bunu anlamıyorum' demiştim.

Ulenberg son yayıncı kuruluşta bir programa katılmıştı. Özellikle, "FIFA, VAR kuralını değiştirdi" demişti. Babel'in bana göre omuz hizası, Cenk Tosun'a çarpan pozisyon birbirinin aynısı. Orada "Koltuk altı üzeri penaltı değil. Ama onun altı dirsek altı, kol. Penaltı. Daha Cenk'i de görmemiştim. Dediler ki koltuk altından biraz aşağısı. Hangi cetvelle ölçtünüz? Devreye yine kim girdi.?VAR'daki Suat Arslanboğa... Verilmiş golü iptal ettirdi. Sevgili deyince bana uyarı geldi. Benim ne MHK ne de TFF ile sorunum var. MHK görevini yapmıyor. Bununla ilgili bana görev vermeyeceklerse vermesinler. Serdar Tatlı'yı da biliyorum. Fanatik bir taraftar olduğunu da biliyorum. Rakip takımın taraftarı da olabilir. Ama kararları etkiliyorsa yazıklar olsun. Bu MHK'nın hakemlere söz geçireceğine de inanmıyorum. MHK maalesef fonksiyonunu bitirmiştir. Serdar Tatlı'ya yazın görevini sonlandırsın. Bunda iyi niyet aramam. Kötü niyet ararım. Kötülük ararım. Açık ve net. Bizim maçtan bile Falcao'yu attılar. 

Kulüpler Birliği diyorlar. Ama birlik değil. 3 takım şampiyonluğa, geri kalanlar küme düşmemeye oynuyor. Birlik olması mümkün mü? Ben bunları dinlemek istiyorum. MHK fonksiyonunu yitirmiştir. Beş haftadır bize üst üste bu kadar hata olmaz. Bizim aleyhimize yapılan hatalar normal değil. Ben bunlarda kötü niyet ararım. Şu anda kontrolü kaybetmiş durumdalar. Neden Nihat Özdemir'in kişisel suçu yok dedim. Başkan oturup MHK'nın toplantılarına mı katılacak? Katılıyorsa onun da suçu var. TFF bana üç hafta ceza verdiler. 2'si deplasman, birini evde izledim. Karagümrük maçını 50 bin TL'ye izledim. Tahkim benim cezamı kaldırıyor yerine 50 bin TL ceza veriyor. Bizi aptal yerine koyuyorlar. Böyle bir şey olur mu? şıracı ile bozacı gibi. Tahkim ile Disiplin Kurulu'nun kararlarına da saygı duymuyorum. 

Bir gün Erzurum maçının 3 saat öne alınması istedik. Rakip takım da kabul etti. Yayıncı kuruluş kabul etmedi. Yayıncı kuruluşun sorumlu müdülü bana geldi, "Yapamayız. Sizin maçınızdan 2-3 milyon Dolar kazanıyoruz" dedi. Ağzından kaçırdı. Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe bu havuzu dolduruyoruz. Anadolu takımları doldurmuyor. Ben neden daha fazla para istemiyorum. Ben 170 milyon aldım. 18-20 milyon aldım. Yarattığım hasıla 2 milyon Euro'dan 80 milyon Euro. Benden alıp oraya veriyorsun. Anadolu kulüpleri bunun farkında. Ben derim ki, "Ayrı bir yayın sözleşmesi yapalım." Benim taraftarım daha fazla. Fenerbahçe'den fazla bir beklenti yoksa bilmem. Taraftarla birlikte yaptırıyoruz. Şimdi, 100 milyonlarca Dolar giderimiz var. Bunu nasıl karşılayacağız. Yayın hakkı. Bunun arttırılması gerek. Hakkımızın verilmesi gerek. Bunu kalkıp ben söyleyeceğim. TFF kalkıp demez. Veya tekme atan Ziya kalkıp demez. 

"Galatasaray'ın ayağa kalkması gerekiyor"
Galatasaray'ın ayağa kalkması gerekiyor. Özellikle futbolcuların haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerekiyor. Yedlin sakatlandığında en az 10 futbolcumuz itiraz etmeliydi. Orada ölümüne mücadele etmesi gerekir. Kırmızı kart verse de bir yere kadar olabilir. Bunu neden futbolcularımız yapmıyor? Soruyorum. İpinde değil adamın. Profesyonelce görüyor. Ben öyle görüyorum. Ben bu kadar derine giremem. Türk futbolcular nerede? 

Bekir Çınar, 2 sene önce intihar eden bir başkan. Adana Demirspor başkanı. Bütün Adana'nın borçlarını üstüne aldı, sonra intihar etti. Ben ölümüne mücadele ederim. Yeter ki seçimler açılsın. Bana desinler ki ufacık bir siyasi menfaati var, kanıtlasınlar. Kemerburgaz'da kalkıp toplantı yaptım, adada da, Büyükçekmece'de de toplantı yapacağım. Hakemler gibi gözün kör, kulağın sağır. Ben teşekkür de beklemiyorum. Doğru konuşun. Teşekkür ederse vicdanını yıkayacak. Onu da istemiyorum. Çok doluyum ama kimsenin kalbini kırmak istemiyorum.