BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.429,78
HABER /  GÜNCEL

Müslüman dünyasında film protestoları yayılıyor

'Müslümanların Masumiyeti' adlı İslam karşıtı filme karşı Müslüman dünyasında yeni protesto gösterileri düzenleniyor. Bazı ülkelerde polisle göstericiler arasında çatışmalar çıkarken Lübnan'da ise Hizbullah yandaşları dev bir mitingde biraraya geldi.

Abone ol

Müslüman dünyasında, ABD yapımı 'Müslümanların Masumiyeti' filmine yönelik protestolara her geçen gün yenileri ekleniyor.

Pakistan'daki gösterilerde iki kişi yaşamını yitirirken Hizbullah, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta geniş katılımlı bir miting düzenledi.

AP Haber Ajansı, ABD’nin Lübnan Büyükelçiliği’nde görevli diplomatların, gösteriler sırasında tehlikeli bir durum oluşmaması için arşivlerindeki gizli belgeleri yakmaya başladığı bildirdi.

Pakistan'ın Hayber Pahtunva bölgesinde basın kulübü ateşe verilirken, Yukarı Dir bölgesinde de hükümet binalarına saldırılar düzenlendi.

Binlerce öğrenci Peşaver'de sokaklara döküldü.

Lahor'da avukatlar yürüyüş düzenledi, Karaçi'de ise polis kalabalığı dağıtmak için ateş açtı.

Hizbullah'tan dev miting

Hizbullah taraftarları ise, dün örgütün genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın yaptığı çağrı doğrultusunda akşam saatlerinde Beyrut'un güneyinde biraraya geldi.

Genelde bu tip etkinliklerde konuşmayan Nasrallah, kalabalık kitleye yönelik olarak kısa bir konuşma yaptı.

Gösteriye katılımı teşvik eden Sünni, Şii ve Hristiyan din adamlarına ve çeşitli partilere teşekkür eden Nasrallah, infiale yol açan filmde İslam'a ve Hz. Peygamber'e hakaretler edildiğini belirttip bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Nasrallah, ''Bugünkü gösteri dünya çapında yapılacak gösterilerin ilkidir. Her hükümet ya da devlet, filmin gösterildiği ve hakaretler içeren görüntülerin yer aldığı siteleri kapatmalıdır. ABD ifade özgürlüğü adına bu olaya farklı yaklaşıyor ama bu filmin tamamlanması önü alınmaz olaylara yer açar'' diye konuştu.

Hizbullah lideri bu konuda atılacak adımlarda geç kalınması durumunda benzer tecavüzlerin yolunun açılacağını, bunun sonucunu ise kimsenin kestiremeyeceğini sözlerine ekledi.

ABD karşıtı sloganlar atılan gösteride, Hz. Muhammed'e ithafen ''1 milyon ve 400 bin kişi senin hizmetindedir'' yazılı pankart dikkati çekti.

Günün diğer protestoları ise şöyle:

· Filipinler'in Marawi kentinde 3 bin kişinin katıldığı öfkeli protestolarda ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.
· AFP'nin bildirdiğine göre Yemen'in başkenti Sanaa'da yüzlerce öğrenci Amerikan büyükelçisinin atılması çağrıları yaptı.
· Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yüzlerce protestocu polisle karşı karşıya geldi.
· AFP ajansına göre yüzlerce Filistinli Ramallah'ta barışçı bir oturma eylemi yaptı
· Afganistan'ın başkenti Kabil'de ise bini aşkın kişinin katıldığı gösteride polise ateş açıldı, polis arabaları yakıldı. Protestocuların taşlı saldırısında 40 kadar polis yaralandı.
Protestolar ilk olarak geçen Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'de başlamıştı.
Salı gününden bu yana çeşitli ülkelerde en az 12 kişi yaşamını yitirdi.