BIST 9.700
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,33
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu dörtlü Suriye zirvesinde!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin geleceğinin konuşulacağı dörtlü zirveye katılmak için Kahire'ye gitti.

Abone ol
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Türkiye ve Mısır'ın Suriye'de yaşanan sorunun çözümü noktasında, olaya aynı perspektiften baktığını'' söyledi.
 
Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran'ın katılacağı ''Dörtlü Suriye Toplantısı'' için Kahire'de bulunan Davutoğlu, İttihadiye Sarayı'nda, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü.
 
Davutoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile birçok konuyu görüştüklerini, ancak iki önemli konu üzerinde durduklarını belirterek, bunlardan birsinin Suriye, diğerinin ise Türk-Mısır ilişkileri olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin, Suriye'de akan kanın durması için bugüne kadar elinden geleni yaptığını vurgulayan Davutoğlu, ''Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Mekke ve Tahran'da dile getirdiği Suriye ile ilgili görüşlerini de destekliyoruz. Türkiye ve Mısır, Suriye'deki sorunun çözümü konusunda, olaya aynı pozisyon ve perspektiften bakmaktadır'' diye konuştu.
 
Suriye'deki sorunun çözümü konusunda Türkiye'nin tutumunun şeffaf olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin Esed'e reform tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.
 
Türkiye'nin Arap Birliği tarafından önerilen çözüm sürecini desteklediğini ama Suriye rejiminin çözüm süreçlerini zaman kazanma olarak görüp daha fazla sivil öldürdüğünü ifade eden Davutoğlu, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelen mülteci sayısıyla ilgili bilgi de verdi.
 
Davutoğlu, ''Şu anda Türkiye'ye ulaşan mülteci sayısı 120 bine ulaştı. Ürdün, Lübnan ve Libya'da da çok sayıda mülteci bulunmaktadır. Mülteci sayısının 500 bine ulaşması tahmin ediliyor. Mültecilere yardım konusunda Birleşmiş Milletler'in ve uluslararası toplumun hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.
 
"ELÇİYE ZEVAL OLMAZ"

Davutoğlu, ABD'de yayımlanan ''Müslümanların Masumiyeti'' adlı filmin tehlikeli bir provokasyon olduğunu belirterek, ''Bizim hiçbir peygambere hakareti kabul etmeyen bir inancımız ve kültürümüz var'' dedi.
 
Filme karşı olduklarını, aynı şekilde filme tepki olarak düzenlenen gösterilerde yaşanan şiddete de karşı olduklarını vurgulayan Davutoğlu, ''Dünyaya negatif bir görüntü vermemek gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye-Mısır ilişkileri konusunda da Cumhurbaşkanı Mursi ile görüş alış verişinde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, önümüzdeki ekimde Mursi'nin Türkiye'ye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Mısır'a ziyaret planladığını bildirdi.
 
Mısır ve Türk yetkililerin, ''iki ayrı devlet gibi değil tek bir takım gibi çalıştığına'' işaret eden Davutoğlu, Mısır'da kendisini evinde hissettiğini söyledi.
 
Davutoğlu, ayrıca Mısır'daki demokrasi gelişimini desteklemenin, dünya barışı için önem arz ettiğini belirtti.
 
SORULARI YANITLADI
 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi'nin Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin misyonuna ilişkin soruya, ''El-Ahdar el-İbrahimi ile New York'ta buluştum. İbrahimi'yi iki gün önce de telefonla aradım. Kendisiyle sorunu açıkça konuştum. İbrahimi'nin misyonununu destekliyoruz. İbrahimi'nin, önceki özel temsilci Kofi Annan'a göre arkasından güçlü bir destek var. Kendisi de konusunda uzman. Başarılı bir diplomattır'' karşılığını verdi.
 
Davutoğlu, bir başka gazetecinin, Dörtlü Suriye Toplantısı'na Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın katılmayacağını hatırlatması üzerine de ''Suudi Arabistan'ın, sadece bu toplantıya gelemediğini ancak daha sonra yapılacak toplantılara katılacağını'' bildirdi. Davutoğlu, konuyla ilgili Suudi Arabistan ile yakın koordine halinde olduklarını ifade etti.
 
''İran'ın Suriye ile ilgili tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, ''Dünyanın tüm halkları aynıdır. Onların haklı taleplerine çifte standart uygulayamazsınız. Mısır'da devrimi destekleyip, Suriye'de halkın isteklerini görmezden gelemezsiniz. Çifte standardı uygulayamazsınız'' dedi.
 
Davutoğlu, daha sonra Mısır Başbakanı Hişam Kandil ile Mısır Başbakanlığı'nda bir araya geldi