BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.424,22
HABER /  GÜNCEL

MİT müdürüne 'Çakıcı' cezası

Alaattin Çakıcı'ya dava aşamasında yardımcı olması için, dönemin Yargıtay Başkanı ile görüştüğü iddia edilen MİT müdürüne ceza!

Abone ol

Alaattin Çakıcı'nın yargılandığı çete davasının, Yargıtay'da lehine sonuçlanması için dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile özel görüşme yaptığı öne sürülen MİT'çi Kaşif Kozinoğlu 5 ay hapis cezası aldı.

Ceza ertelenmedi. Mahkeme, suçun işlenmesindeki özellikler nazara alınarak sanıkların yeniden suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluşmadığına, cezasının paraya çevrilmesine, ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi. Alaattin Çakıcı'nın, 2004'te Avusturya'da yakalanıp Türkiye'ye getirildikten sonra kurduğu öne sürülen çeteye dair dava 5 yıl sonra karara bağlandı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 25 sanıklı davanın son duruşmasına MİT'çi Kaşif Kozinoğlu ve Alaattin Çakıcı'nın da aralarında olduğu sanıklar katılmadı. Sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada Çakıcı, suç örgütü kurmak ve yönetmek, sahte pasaport ve nüfus cüzdanı kullanmaktan 4 yıl 7 ay hapis cezasına mahkum oldu.

Çakıcı'nın suç örgütüne üye olmak, sahte pasaport, nüfus cüzdanı düzenletmek suçundan yargılanan işadamı Erol Evcil Eşrefoğlu'na 2 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verildi.

ENGİN'E 'ZAMANAŞIMI'

Çakıcı' nın Yargıtay'daki davasını, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya aracılığıyla takip ettiği iddia edilen müteahhit Hakkı Suha Şen, Bodrum eski Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Özbulut, eski MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu, polis memeru Mustafa Kamalak, Çakıcı'nın yurt dışına kaçırıldığı teknenin sahibi Mehmet Salih Hantal, Öznur Çıtlak, Oğuz Yenen ve Şükrü Kazanç da suç örgütüne yardım yataklık etmekten 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Erol Evcil'in eniştesi sanık Fırat Ardıç ile Aydın Göker, çeteye yardım etmek ve sahte pasaport, nüfus cüzdanı düzenlemekten 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum oldu. Murat Aydınşakir, Adem Çakıcı, Ozan Güngören, Cem Akarsu ve Ali Yüce'ye suç örgütüne üye olmaktan 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi.

Eski MİT'çi Faik Meral, emekli polis memuru Nizamettin Özoğul, Çakıcı'nın şoförü eski polis memuru Velit Yavuz Günerkan hakkındaki dava, örgüte yardım yataklık, sahte nüfus cüzdanı kullanma, sahte pasaport düzenleme suçlarıyla ilgili 5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu için ortadan kaldırıldı. Çakıcı Avusturya'da eski MİT'çi Faik Meral'in kırmızı pasaportuyla yakalanmış ancak bu pasaportu kullanmadığını söylemişti. Meral ifadesinde, "Bir arkadaşım aracılığıyla ziyarete gitmiştim.

Orada düşürmüş olabilirim. Ben vermedim" diyerek suçlamaları kabul etmemişti. Beşiktaş Spor Kulübü eski menajeri Sinan Engin hakkındaki dava da Çakıcı'nın suç örgütüne yardım etmek ve özel evrakta sahtecilikten 5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırıldı. Çakıcı'nın ağabeyi Gençağa Çakıcı ve yeğeni Aytuğ Gençağa Çakıcı, zaman aşımından yararlanan diğer isimler oldu. Çakıcı'nın yeğeni Başar Barış Çakıcı'nın dosyası ise yakalanmadığı için ayrıldı.