BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Milletiz demek ırkçılık mı?

Demirel, ''Türklerin milleti var demek, ırkçılık, kafatasçılık, kabilecilik yapmak değil'' dedi.

Abone ol

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı'nın (TÜRKSAV) ''Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri'' Türk Dil Kurumu Konferans Salonu'nda
düzenlenen törenle verildi.

Törene katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, büyük davaların
her zaman zigzagları olduğunu ve dava sahiplerinin bunlara aldırmadan
yola devam ettiklerini belirtti. ''Türk dünyasının ne olduğunu anlatmaya kalkmak delalettir'' diyen Demirel, Türk dünyasının kimsenin kabulüne bağlı olmadığını söyledi.

Demirel, Türk milletinin parlak bir geçmişi olduğuna işaret ederek, ''İnsanlar 'ben Türk milletinin mensubuyum' demekten gurur duyuyorlarsa bu, o insanlara atalarından kalan en büyük servettir'' dedi.

Herkesin bir milleti olduğunu belirten Demirel, ''Herkesin bir milleti varsa Türklerin de bir milleti vardır. 'Türklerin milleti var' demek, ırkçılık, kafatasçılık, kabilecilik yapmak değil'' diye konuştu.

Demirel, Türk dünyasının bir kültür, tarih dünyası olduğunu, bu dünyada hiçbir zaman bir siyasi birliğin bulunmadığını kaydederek, bu dünyada huzur olması durumunda başka ülkelerde de huzur olacağını söyledi. Demirel, konuşmasının sonunda ''Türk olmak, Türk milletine mensup olmak, Müslüman olmak ve bunu göğsünü gere gere söylemenin bir saadet'' olduğunu ifade etti.

TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin de konuşmasında, günümüzde ''Yükselen milliyetçilik tehlikesinden söz edildiğini'' belirterek, ''İslami duyarlılık, İslam dünyası diye bir hassasiyet varsa bunun omurgası Türk dünyasıdır. Türk ve Müslüman birbirinden ayrılmaz, tarih bunu gösteriyor'' dedi.

Akengin, ''Türkiye'de ayrışmacılığın pompalanmak istendiğini'' savunarak, ''Kurşun atana gül atarak milleti ayakta tutamayız. Türk milliyetçiliği aşiretçilik, kabilecilikle eş tutmak iftiradır, başka gayelere hizmet etmektedir'' diye konuştu. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek de, geçmişte Türk dünyası ile lgilenmenin ''Turancılık'' olarak nitelenerek bir suç haline getirildiğini, daha
sonra bu dünya ile yakın ilişkiler geliştirildiğini anlattı. Zeybek günümüzde ise Türk dünyasına ilginin sıradanlaştığını söyledi.

Konuşmaların ardından ''Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri'' sahiplerine verildi. 2005 yılında şu isimler ödüle değer bulundu: ''Kazakistan'dan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Prof. Dr. Abdilmalik Nisanbayev, Dağıstan'dan Şair Badruddin Magomedov, Bulgaristan'dan Bulgaristan Türkleri Siyasi Hareketi Lideri Ahmet Doğan Türkiye'den yazar Turgut Özakman, ''Ben Mostar'ın Eski Köprüsü'' belgeseli nedeniyle TRT, Irak Türkmenili Televizyonu, KanalTürk ve ART, Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu.'' 2003 ve 2004 yıllarında verilen ödüller de törende sahiplerine iletildi. Ödül almaya gelenler arasında ATO Başkanı Sinan Aygün ile TİKA Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.