BIST 9.736
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.422,92
HABER /  GÜNCEL

Emekli aylıkları düşmeyecek

Emekli aylığı bağlama oranlarında öngörülen indirim, emekli aylıklarının düşeceği anlamına gelmez.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı'na ilişkin olarak yaptığı açıklamada, emekli aylığı bağlama oranlarında öngörülen indirimin, emekli aylıklarının düşeceği anlamına gelmediğini savundu.

Başesgioğlu, ATO'da gerçekleştirilen Türk Ocakları 36. Büyük Kurultayı'ndan ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı ile çalışanların ve emeklilerin maaşlarının düşeceğinin söylendiğinin belirtilmesi üzerine, tasarının "bugün itibariyle emekliliğini haketmiş olanları" etkilemediğini söyledi.

Tasarının getirdiği hükümlerin yürürlüğe girdikten sonra çalışma hayatına girecekler için anlam ifade ettiğini vurgulayan Başesgioğlu, şöyle devam etti:

"Siz bugün sisteme göre kaç yaşında emekli olacaksınız? Yasa yürürlüğe girdikten sonra yine aynı yaşınızda, aynı prim ödeme günü karşılığı emekli olacaksınız.

2007'den sonra sistemde aylık bağlama oranlarına bir disiplin getiriyoruz. Birikmiş ücretlerin güncelleştirilmesine bir disiplin getiriyoruz. Bunlar sistemin ana parametreleridir. Yani 20 yıl sonra her şey sabit kalırsa bu aylık bağlama oranlarında bir indirim öngörüyoruz. Çünkü aşağı yukarı Avrupa'nın en yüksek ülkelerinden biriyiz. Onun için orada bir indirim olacak. Ama bu indirim bire bir emekli aylıklarının düşmesi anlamına gelmez... Zaman içinde her hükümet çeşitli parametrelerde emekli aylığı artırma konusunda imkanlara sahip. Ama bugün matematiksel olarak bakıldığında aylık bağlama oranlarında yasa yürürlüğe girdikten sonra 2007-2015 yılları arasında yüzde 3'ten 2.6'ya indirim oluyor. Bu bir disiplin..."

"Ama bunun mutlaka emekli aylıkları düşecek anlamına gelmemesi lazım" diyen Başesgioğlu, emekli aylığının satın alma gücünün düşük veya yüksek olmasının ücretle bire bir bağlantılı olduğunu, çalışma sırasında ücretlerin yüksek olması halinde emekli aylığının da yüksek olacağını kaydetti.

Başesgioğlu, "Ama Türkiye'deki sıkıntı çalışırken alınan ücret düzeylerinin düşük olması nedeniyle emekli aylıklarının satın alma gücünün düşük olmasıdır. Problem buradan kaynaklanıyor" dedi.

Şu anda yaklaşık 3 milyon çalışanın SSK'ya bildiriminin asgari ücret üzerinden yapıldığını belirten Başesgioğlu, bunun da emekli aylığının düşük olmasına yol açtığını kaydetti.

Başesgioğlu, çalışanlar için indirim söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine de, "Çalışanların maaşlarında bir düşüş olmayacak" dedi. Başesgioğlu, şunları kaydetti:

"Böyle bir şey olmaz zaten. Ama bugün memurların aldığı her ödeme emekli keseneğine tabi değil. Bu da emekli olduklarında aleyhlerine tecelli ediyor. Biz şimdi yeni getirdiğimiz sistemde çalışanlara yapılan ödemeler bir iki istisna dışında prim keseneğine tabi olacak. Dolayısıyla bugün kesilmeyen kalemden prim kesilmesi bir azalma getirebilir. Ama bütçeye gerekli tedbirleri aldık. Bundan dolayı çalışanlarımızın aylıklarında herhangi bir azalma olmayacak."

Başesgioğlu, emekli aylıklarında, aylık bağlama oranlarında bir düşüşe gittiklerini ifade ederek, "Ama bu her şeyin enflasyonun sıfır olduğu diğer güncellemenin sıfır olduğu varsayımını hesap ederek, bugün ile 20 sene sonrayı kıyasladığında 3'ten 2.6'ya bir iniş var. Bunun karşılığında matematiksel bir düşüş olabilir" diye konuştu