BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Şandır kırmızı çizgileri açıkladı

Yeni Anayasa için MHP olmazsa olmazlarını açıkladı. BDP'nin taleplerine karşı MHP'li Şandır kırmızı çizgilerini açıkladı.

Abone ol

Yeni Anayasa tartışmaları MHP'nin de gündeminde. BDP'nin taleplerinin yeni Anayasa'da nasıl yer alacağına ilişkin tartışmalara katılan Şandır, net bir tavır ortaya koydu.

BU DEVLETİNİN MİLLETİNİN ADI TÜRK MİLLETİDİR

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Şandır, bir gazetecinin, ''BDP'nin talepleri doğrultusunda sizin kırmızı çizgileriniz olacak mı?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

KURULUŞ HUKUKUNA BAĞLI KALMAK MECBURİYETİ

''Gayet tabii. Yapılacak anayasa veya yapılacak değişikliklerinin tamamı devletin kuruluş hukukuna bağlı kalmak mecburiyetindedir. Devleti kuran iradenin, kuruluşta ortaya koyduğu hukuka tüm anayasa değişikliklerinde uyulmuştur. Bundan sonra da uyulmak mecburiyetindedir. Bu devletinin milletinin adı Türk milletidir. Bu milli kimliği değiştirmeye kimsenin hakkı yoktur. Kurucu hukuku değiştirmeye kalktığınız takdirde devleti yıkar, milleti parçalarsınız.''

MHP'DEN ARA FORMÜL

Şandır, CHP ile AK Parti arasında polemik konusu olan yeni Anayasa çalışmalarına farklı bir öneride bulundu:

''Şimdi diyoruz ki Meclis çalışsın, komisyonlar kurulsun. Bu komisyonlarda oybirliği metoduyla çalışsınlar. Yaptıkları hazırlıklar tamamlanırsa 24. dönemde yani 2011'de yapılacak seçimden sonra oluşacak Mecliste bunları kanunlaştıralım. Tamamlanmamış olursa 24. Dönem'de de devam edelim ama mutlaka uzlaşarak bir anayasa değişikliği hazırlayalım.''  

SAMİMİ OLSUNLAR

''Bir de türban ile ilgili düzenleme sözkonusu. Bu düzenlemeye desteğiniz var mı?'' sorusu üzerine Şandır, ''MHP'nin başın örtülmesiyle ilgili konuda teklifi ortadadır. Bu konuda yapılan anayasa değişikliği teklifi, CHP'nin müracaatıyla Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir'' dedi.

CHP'nin 2 yıl önce iptal ettirdiği türban yasasını dikkate alması gerektiğini belirten Şandır, yapılması gerekeni yapmak konusunda siyasi iktidarı ve ana muhalefet partisi samimi olmaya davet etti.