BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL

Merkel o ziyaretten sonra bakın ne yaptı?

30 bin kişinin öldürüldüğü Dachau'daki eski toplama kampını ziyaret eden ilk Almanya Başbakanı olan Angela Merkel'in buradan bir bira çadırına giderek seçim konuşması yapması tepkilere neden oldu.

Abone ol
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dachau kasabasındaki eski Nazi toplama kampını ziyaret etti. Ardından yakınlardaki bir bira çadırında seçim kapmanyasını yürütmesi ise tepki çekti.

Dachau Toplama Kampına giden Merkel, kampı ziyaret eden ilk Alman Başbakanı oldu. Angela Merkel burada yaptığı duygusal konuşmada, kampın kendisine "üzüntü ve utanç verdiğini" söyledi.

Merkel Dachau'ya seçim gezisi kapsamında geldi ve ardından yakınlarındaki bir bira çadırında konuşma yaptı. Muhalifleri, bu program nedeniyle Merkel'e tepki gösterdiler.

ALMANLARIN KURDUĞU İLK TOPLAMA KAMPI

Yaklaşık 30 bin kişinin öldürüldüğü kampta tutulanlar, 29 Nisan 1945'te Amerikan askerlerince kurtarılmıştı.

1933'te inşa edilen Münih yakınlarındaki Dachau, Nazilerin kurduğu ilk toplama kampıydı.

"TARİHİMİZİN KORKUNÇ BİR DÖNEMİ"

Müzeye dönüştülen kampı ziyaret eden Merkel, "Kamp, tarihimizin korkunç ve benzeri olmayan bir dönemini yansıtıyor. Aynı zamanda burası bizim için sürekli bir uyarı niteliği taşıyor: Almanya nasıl insanların kökeni, dini ve cinsel yönelimi nedeniyle insanların yaşama hakkını elinden aldı?"

Merkel, geçmişte Almanların büyük çoğunluğunun yaşananlara gözlerini yumduğunu, ziyaretinin "geçmişle günümüz ve inşa etmeye devam edecekleri gelecekleri arasında bir köprü olmayı amaçladığını" söyledi.

Dachau Kamp Komitesi'nin 93 yaşındaki Başkanı Max Mannheimer, uzun zamandır Merkel'in burayı ziyaret etmesini sağlamak için çaba harcıyordu.

Mannheimeri ziyaret kararını "tarihi" olarak niteledi.

Fakat Yeşiller Partisi'nden Renate Kuenast, Merkel'in ziyaret programını "zevksiz ve çirkin bir kambinasyon" olarak niteledi.

Kuenasti "Böyle bir dehşetin yaşandığı yeri ziyaret etme konusunda samimiyseniz, seçim gezisi sırasında ziyaret etmezsiniz" dedi.