BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73
HABER /  DÜNYA

Dünya Suriye için alarma geçti!

Suriye'deki kimyasal silahla yapılan ülkeler Birleşmiş Milletler'i göreve çağırdı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Suriye'de binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan ve kimyasal silah kullanıldığı iddialarını kuvvetlendiren saldırı için BM'ye çağrı yapılmaya başlandı.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN TOPLANTI ÇAĞRISI


Suudi Arabistan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Fransa Şam'da bulunan BM heyetinden inceleme yapılmasını istedi.

İNGİLTERE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E TAŞIYACAK

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısı iddialarıyla ilgili Suriye hükümetini, BM ekibinin bu bölgeye girişine izin vermeye çağırarak, "Birleşik Krallık olayı, BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirecektir" dedi.

Hague, "Suriye’de Şam’ın Doğu Guta ve Batı Gota bölgelerinde sabaha karşı rejim güçlerince kimyasal silah kullanıldığı" iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şam yakınlarında muhaliflerin bulunduğu alanlara yapılan hava saldırıları ve kimyasal silah saldırısı sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği yönündeki haberlerden derin endişe duyuyorum" dedi.

Haberlerin ispatlanmadığını ve acilen daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu belirten Hague, şunları kaydetti:

"Ancak bu haberler doğrulanırsa Suriye'de kimyasal silahların kullanımının korkunç artışını göstereceği açıktır. Kimyasal silahların kullanılmasını emredenler ve kullananların, sorumluluğu üstlenmeleri için her şekilde çalışacağımızdan şüpheleri olmasın. Suriye hükümetini, kimyasal silah iddialarını halihazırda araştıran Birleşmiş Milletler ekibinin bölgeye girişine izin vermeye çağırıyorum. Birleşik Krallık olayı, BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirecektir.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Suriye'de Beşşar Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı idda edilen saldırıyı saldırıyı "Korkunç bir suç" olarak nitelendirerek, konuyu araştırmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin acilen bölgeye gitmesini istedi.

BM heyetinin, "Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için" Şam'da bulunduğu esnada böyle olayın yaşanmasından şaşkınlık duyduğunu ifade eden Arabi, olayla ilgili soruşturma açılmasını talep etti.

İşlenen bu suçun, uluslararası insan hakları kanunlarına açıkça aykırı olduğunu ifade eden Arabi, uluslararası ve Arap ülkelerindeki sağlık örgütleri, insani yardım teşkilatlarıı ve BM organlarını da yaralılara yardım için acilen hareket etmeye çağırdı.

FRANSA'DAN KINAMA

Fransa, Suriye’nin başkenti Şam’da sivillere yönelik düzenlenen saldırıyı "sert dille" kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu sabah yüzlerce sivilin ölümüne neden olan Şam’da düzenlenen ve “Suriye rejimine atfedilen” saldırının kınandığı belirtildi. “Bu dayanılmaz saldırıların sorumluları hesabını vermeli” ifadesi kullanılan açıklamada, saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarının da aydınlatılması çağrısı yapıldı.

ESAD YÖNETİMİNDEN YALANLAMA

Beşşar Esed yönetimi, Şam'ın Doğu Gota’da kimyasal silahların kullanıldığına dair haberlerin asılsız olduğunu, haberin "terörü desteklemek" için üretildiğini iddia etti.

Suriye Enformasyon Bakanlığının, resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, uluslarası medyanın "terörü desteklemek" için "yalan haber" ürettiğini ileri sürerek, "Haberlerin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığını soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) komitesini görevinden saptırma girişimi olduğunu" öne sürüldü.

Şam'daki saldırıda "kimyasal gaz" kullanıldığı iddialarının BM'ye taşınacağı kaydedildi. Hükümet sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem, konunun Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından BM'ye götürüleceğini söyledi.

SURİYE'YE MÜDAHALE GETİRECEK ŞOK MANZARA

Obama Suriye için kırmızı çizgiyi KİMYASAL SİLAH olarak belirlemişti. Şam'da bugün yaşanan katliamın geride bıraktığı manzara müdahale getirebilir. Kimyasal katliamdan gelen fotoğraflar tüyler ürpertiyor. (SURİYE KİMYASAL KATLİAM FOTOĞRAFLARI TIKLA GÖR)

0.20130821105513.jpg

ARAP BİRLİĞİ DARBEYİ DESTEKLEMİŞTİ


Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Mısır'da yapılan darbeye destek veren bir açıklama yayınlayarak tebrik etti.

arap-birligi.jpg

MISIR'DA MUHALEFET DARBEYİ ALKIŞLADI

Mısır'da muhalifler Mursi'nin darbeyle inmesini sevinçle karşıladı. Muhalefet General Sisi'ye onay verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. (DEVAMINI OKU)

3486.jpg