BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32

Mehmet Özhaseki Kimdir?

1957 yılında Kayseri’de doğan ve üniversite yıllarında Ankara ile tanışan; sonrasında çocuklarını eğitim hayatlarında Ankara’ya emanet eden bir adam. 27 Mart 1994’te başlayan ve günümüze dek 24 senesini verdiği siyasi geçmişine; Büyükşehir Belediye Başkanlığını, buradaki hizmetleriyle markalaşan “Haseki Modeli Belediyecilik” anlayışını, Milletvekilliğini,Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ve iki dönem AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel...

1957 yılında Kayseri’de doğan ve üniversite yıllarında Ankara ile tanışan; sonrasında çocuklarını eğitim hayatlarında Ankara’ya emanet eden bir adam.

27 Mart 1994’te başlayan ve günümüze dek 24 senesini verdiği siyasi geçmişine; Büyükşehir Belediye Başkanlığını, buradaki hizmetleriyle markalaşan “Haseki Modeli Belediyecilik” anlayışını, Milletvekilliğini,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ve iki dönem AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını sığdıran bir lider.

Öyle ki; gecekondulaşmaya, binlerce modern konut üreterek çözüm bulan ve dünya bankası tarafından örnek gösterilen projenin yanında; 17.000 km²’lik bir şehri raylı sistemle, çevreci halk otobüsleriyle; atık su arıtma tesisiyle, 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması düşüyle tanıştıran; milyonlarca m²’lik yeşil alan ve binden fazla park ile, hava kirliliğinin %50
azalması gerçekliğiyle o şehre nefes aldırtan bir başkan.

Türkiye’nin en gözde kayak merkezini; yani Erciyes’i turizm merkezi yapan, Türkiye’nin UEFA standartlarında ilk stadını yaparak; Kayseri’yi futbol şehirlerimizden biri haline getiren, şehre eğitim merkezlerinin yanında bir de üniversite kazandıran bir vizyon. Denizi olmayan bir şehre Yamula Barajı ile bir deniz kazandırıp, o şehrin mimarlığının
ardından; herkesin gündeminde yer etmiş, 2023 hedeflerinden “Sıfır Atık Projesi”ni Bakanlığı döneminde, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin desteği ile başlatan bir girişimci.

Hendekleri temizleyip, Güneydoğu ve Doğu’ya yaptığı alan düzenleme çalışmaları ile bir Paris, Venedik havasında; huzur ve gelecek öngörüsü katan bir vatansever. Akıllı şehirler konseptinin önünü açan; çevreye duyarlı ve çağa uygun şehirler hedefini temellendiren “Bizim Şehir” projesinin mimarı;

Alanı, insanı, çevreyi, doğa-şehir iletişimini özümsemiş, misyonunu bunun üzerine kurgulamış; tecrübelerini, birikimlerini; geleceğe yatırım olarak değerlendiren bir Mehmet Özhaseki.

TAKVİM BAHARI MÜJDELİYOR...

Kemal ve Şükran Özhaseki çifti, geleceği sevgiyle şekillendirecek bir evladı kucağına aldığını bilmiyordu tarih 25 Mayıs 1957 gösterdiğinde. Takvim baharı müjdeliyor, bahar sadece Kayseri’ye bir mevsim olarak merhaba demiyordu. Kayseri’nin yıllarca sürecek olan baharı, Mehmet Özhaseki’nin gözlerini Kayseri’ye, yüreğini ise geleceğe açmasıyla başlamış oldu.

Daha o yıllarda faal bir öğrenciydi Haseki. Elektronik Mühendisi olmak için adımlarını hızlı hızlı atmaya başlamıştı bile. Dönemin öğrenci olayları kendisini biraz duraksatsa da, o öğrendiği her şeyi tecrübeye çevirerek Hukuk Fakültesine girmeye karar verdi, kazandı ve mezun oldu… Her ne kadar mesleğini icra etmese de, hak ve hukuka verdiği önem hayatının her anına sirayet etti… Haksızlığa hayır demesini, halkı içinse en hayırlısını istemesini bildi.

NEŞE HANIMLA DÜNYA EVİNE GİRDİ

1994’de kendisi gibi hukukçu olan eşi Neşe Haseki ile evlendi. Belli ki hayatına biraz da neşe gelsin istedi. Bir yandan, tekstille uğraşan aile şirketinin başına geçti, ticareti öğrendi, diğer yandan kendini hizmete adadı ve siyaset yolu ile halka hizmet etmek için kolları sıvadı…

Çeyrek asırdır aşkla hizmet etmenin ne demek olduğunu sözleriyle değil icraatlarıyla gösteren bir gönül adamı Mehmet Özhaseki. Vatanına, memleketine, en çok da halkına olan bağını bir şairin en güzel kelimelerini dizmesi gibi hizmetlerini dizerek şiirler yazmış bir icraat şairi.

İLK SEÇİM İLK SINAV

Özhaseki, 27 Mart 1994 Yerel Seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanı seçildi. Memleketini evi, evini memleketi gibi gördü. Muhtaç bir kardeşi kalmasına gönlü elvermezdi. Aç, biilaç olamazdı onun kardeşleri. Aşevleri kurdu, ücretsiz sağlık ocakları açtı…

Çocuklarımız üşümesin diye odun, kömür dağıttı. Onunla beraber güçlü eller bir araya geldi, yürekler ısındı. Gönlüne göre bir Kayseri için, halkı onu Melikgazi’den Büyük Şehir Belediye Başkanlığı’na taşıdı. O da bu güzelliğin hakkını yine halkına verdi. Öyle ki ortaya yepyeni bir kavram çıktı: Haseki Modeli Belediyecilik…

Gülbahçesi gibi gördü memleketini, icraatlarını. Güle özenir gibi işledi bir bir... Vizyon sahibi bir başkan olarak, daha sonraları Türkiye geneline yayılacak olan “Kentsel Dönüşüm” projesinin tohumlarını da ilk memleketi Kayseri’de attı ve Kayseri’yi bir gül bahçesi yaptı…
Belediye bütçesinden tek kuruş çıkmadan inşa edilen Yamula Barajı ile de Kayseri’ye 70 kilometre uzunluğunda küçük bir deniz getirdi. Bu küçük deniz sayesinde, Kayseri kendi elektriğini, suyunu üretip dağıtabilir hale geldi.

TÜRKİYE'NİN EN UCUZ ATIK SU ARITMA TESİSİ

Kendi öz kaynaklarıyla Türkiye’nin en ucuz Atık Su Arıtma Tesisi’ni de o inşa etti. Üstelik yine Haseki farkıyla… Kurduğu tesis aynı zamanda teknik eğitim merkezi olarak kullanıldı ve birçok uzmanın eğitildiği bir merkez haline geldi. Kayseri’ye doğalgazı getirerek hava kirliliğinin de önüne geçti. Çocuklarımız gönüllerince gülsünler diye 1000’den fazla “Park ve Yeşil Alan” düzenlemesine imza attı.

Kayserilileri eğitim neferi yaparak el birliğiyle, başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere, birçok vakıf ve devlet üniversitesinin
kurulmasına öncü oldu.

İLK METRO HASEKİ FARKIYLA

Kayseri ilk kez metro ile tanıştı ama tabii o da Haseki farkıyla… Öyle ki raylı sistem hattıyla birçok alanda uluslararası ödül kazandı. Rayların etrafında oluşturduğu yeşil alanla şehre rengârenk bir hâl aldı.

Dünyada “En İyi Kentsel Entegrasyon” ve “Akıllı Finansman” ödüllerini hak etti Kayseri… “Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü” diyerek düne, bugüne duyduğu saygıyı eserleriyle dile getirmeyi en yüce hizmetleri
arasında gördü Özhaseki. Tarihi Kentler Birliği’nin yedi yıl başkanlığını yaparak eserlerimizin yurt içinde ve dışında yeniden fark edilmesini sağladı.

ERCİYES DAĞI KIŞ SPORLARININ ÜSSÜ OLDU

Dünyanın dikkatini cezbedecek güzellikte geliştirdiği Erciyes Dağı ise, kış sporlarının ana üssü olmayı başardı. Kurduğu birçok spor tesisinin yanında UEFA standartlarında, modern bir “Spor Merkezi”ne imza attı.

Öz kaynaklarıyla kendi ekonomik dinamiklerini kendi işleten Kayseri, Özhaseki’nin desteğiyle Türkiye’nin en geniş “Serbest Bölgesi”ni kurdu. 6.905.000 m²’lik alanda kurulan Serbest Bölge ihracatın üssü haline geldi.

KAYSERİ YATIRIM REKORU KIRDI

Özhaseki, ilmek ilmek, ince ince işleyerek “Kendi Öz Kaynaklarıyla Kalkınan” bir şehir modeli oluşturdu. Merkezi idareyle el
ele vererek topyekûn kalkınmanın öncülüğünü üstlendi. Aynı anda 139 fabrikanın açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gerçekleştirerek bir rekora imza attılar.

5 dönem Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Özhaseki kardeşlerinin her daim iftihar ettiği, övündüğü bir isim oldu. 2004 Yerel Seçimleri’nde %70.2 gibi bir oyla üçüncü kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde Özhaseki, “Cumhur İttifakı”nı o zamanlar kurmuş oluyordu. Çünkü MHP başta olmak üzere birçok partinin gönlünü kazanarak oylarını almayı başardı.

Mehmet Özhaseki

KAYSERİ MİLLETVEKİLİ OLDU

Hak uğruna; saygıyla, severek, gönlünü kaptırarak tüm Türkiye’ye güllerini saçan gönül adamı Mehmet Özhaseki alnının akıyla ve kendi öz kaynaklarıyla kalkınan, borçsuz, güçlü ve gönüllere göre bir Kayseri bırakarak yeni ufuklara gönül açtı. Kalpten dökülen sözleri ve ruhunu bezeyen iş ahlakı ile başarıdan başarıya koşan Mehmet Özhaseki, 7 Haziran genel seçimlerine katılabilmek için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden, geriye “Borçsuz, kasası dolu ve Gayrimenkul zengini bir Belediye” bırakarak istifa etti. Ve gönül aklığı ile AK Parti Kayseri Milletvekili seçildi.

Yolu açıktı... Çünkü o, önüne çıkan engelleri kaldırma konusunda ustalaşmıştı. Bu tecrübe onun yerel siyasetten genel siyasete adapte olmasını kolaylaştırdı. Haseki, önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve ardından AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 1 Kasım Genel seçimlerinde ise yeniden Kayseri milletvekili…

Sorunları çok kısa sürede tespit ediyor ve zaman kaybetmeden çözüme odaklanıyordu. Bu nedenle görevi süresince Doğu Anadolu’nun kalkınması konusunda koordinasyon görevini üstlendi ve Yerel Yönetimlerin daha etkin hizmet üretmesi için başlatılan yasa hazırlık çalışmalarına öncülük etti.

BAKANLIK DÖNEMİ

2016 yılında ise Haseki’nin bu yoğun ve başarılı çalışmaları bir unvanla taçlandırıldı. O artık Çevre ve Şehircilik Bakanı’ydı. Mehmet Haseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasıyla birlikte tarihte ilkler gerçekleşmeye başladı. Çünkü ilk kez “Şehircilik Şurası” toplandı.

HDP/PKK’nın yürüttüğü çukur siyaseti ile Doğu illerimizde oluşturduğu tahribatı ortadan kaldırma ve yıkılan şehirleri yeniden inşa etme görevi de verilen Haseki, Doğu illerimize de adeta el attı, karanlık ellerin kirli izlerini çok kısa bir sürede silmeyi başardı.

Terörün lanetleri elleri, Haseki’nin gayreti karşısında çaresiz kaldı ve “Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kalkınma Hamlesi ve Şehirlerin Yenilenmesi” projeleri hızla gerçekleştirildi.

Haseki sayesinde, terörün tahrip ettiği 7 bölge hızla imar edildi; alt yapısından üst yapısına yeni baştan şehirler kuruldu. Diyarbakır Sur’da başlattığı proje ile Diyarbakır, doğunun turizm başkenti oldu. Şırnak, Cizre, İdil, Mardin, Nusaybin, Hakkâri ve Yüksekova’da da yaptığı hizmetlerle Haseki, bölge halkının gönlünde taht kurdu.

Sadece doğu ile sınırlı kalmayan ve “Yurdun her bir karışı bizimdir” diyen Haseki aynı zamanda, 80 yıldır bekleyen “İmar Barışı”nı çıkardı ve devletimizi de milletimizle barıştırdı… Bu sayede 20 milyona yakın vatandaşımız yaşadığı mağduriyetten de kurtulmuş oldu.

“Daha yeşil ve güvenli bir şehir” temasıyla da “Bizim Şehir” projesini hayata geçirdi. Ve Türkiye’de şehirciliğin kriterlerini gösterecek olan Mekânsal Standartların tespitine yönelik çalışmaları başlatarak dört büyük şehirde pilot uygulamaları hazırladı.

Dünya şehirciliğinde yeni eğilim ve geleceğin vizyon yaklaşımlarından biri olan “Akıllı Şehirler Ulusal Strateji Belgesi” nin hazırlanması da yine Haseki’nin girişimleriyle başlatıldı…

Özhaseki şehirleri yeniden planlarken park ve trafik sorununu da unutmadı. Park ve trafik sorunlarının çözümü için çıkartılan “Otopark Yönetmeliği”yle de binalardaki her konut için bir otopark zorunluluğunu getirdi. Kısacası Özhaseki, attığı her adımda sorunları bertaraf etti.

Haseki’nin hizmetleri bununla da sınırlı kalmadı. Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer eşi Emine Erdoğan öncülüğünde, uluslararası vizyon projelerinden biri olan “Sıfır Atık” projesinin mimarı oldu. Bu sayede Türkiye, atılan çöplerini bile ekonomiye kazandırmayı başardı. “Sıfır Atık” projesi hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük ilgi gördü. Tam biz çözüm adamı olan Haseki, Başkent Ankara’nın da tıkanmış olan pek çok projesine el attı. “Mogan Gölü”nde
yapılanlar onun için artık başka bir başarı hikâyesi oldu… Neredeyse yok olma tehlikesi yaşayan Gölbaşı Mogan Gölü, Haseki’nin ellerinde hayat buldu…

Mogan Gölü; önce dip çamurundan kurtuldu, göldeki sığlaşma engellendi ve gölün eski haline dönmesi için milyonlarca metreküp dip çamuru tahliye edildi. Kısacası Mogan Gölü, Haseki sayesinde yok olmaktan kurtuldu. “Şehircilik Şurası” sonrası kentsel dönüşümün yeni kurallarını ortaya koyan Mehmet Özhaseki Ankara’da sadece Mogan
Gölü’nü değil 160 hektarlık alanda kentsel dönüşüm faaliyetlerini de başlattı ve toplamda 145 hektarlık alanda Ankara için yeni yerleşim alanlarını belirleyerek geleceğe bir adım daha attı. Kentsel dönüşüm yapan Ankara’daki belediyelere ve vatandaşlara da 140 milyonluk destek sağladı.

Ankara için verilen önemli kararlardan biri de yine Özhaseki imzası taşıdı. Ankara il genelinde arazi kullanım kararlarını belirleyen “2038 Ankara Çevre Düzeni Planı”nın yapılmasını teşvik etti. Artık Ankara sadece bir BAŞKENT değil, ÖRNEK BİR BAŞKENT olma yolunda ilerlemeye başladı.

Mehmet Özhaseki edindiği bunca tecrübeye, imza attığı onca başarılı projeye ve her daim karşılık gördüğü yoğun sevgiye rağmen, ilk günkü heyecanını hiç yitirmedi. Partisi gibi mütevazı ve tevazu sahibi bir lider olarak; kendinden, tecrübesinden ve halka olan güveninden emin bir şekilde, üstelik daha da büyüyen azmiyle vatanı için çalışmaya devam etti. “Ankara, sadece siyasetin değil, hizmetin de Başkent’i olacak” sözüyle yola çıkan AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mehmet Özhaseki, tüm kazanımlarıyla birlikte şimdi Ankara için çalışacak… Tecrübesi ve mütevazı kişiliği ile Ankara’da ham haklının hem de halkının yanında olacak…

Mehmet Özhaseki aynı zamanda kendisi gibi pırlanta olan 4 çocuğuna örnek bir baba, torunlarına ise örnek bir dede… Haseki, güzel şiir okumasının yanı sıra, çok iyi derecede İngilizce ve Arapça biliyor…
Ancak Mehmet Özhaseki’nin en iyi konuştuğu dil, hiç şüphesiz “Gönül Dili…”