BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,71
ALTIN 2.389,92
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Medyada sallama devri bitti

'Kolay haber üretme, yalan söyleme, sallama devri bitti, çünkü internet yakalıyor.'

Abone ol

İnternet Medyası Derneği tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen ''Gelecek İnternettir'' konulu toplantının açış konuşmasını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı.

Yıldırım, bundan 15 yıl önce 12 Nisan 1993 tarihinde ABD ile ilk internet bağlantısının gerçekleştirildiğini, dolayısıyla Nisan ayında internet haftası etkinliklerinin düzenlenmeye başladığını hatırlattı.

Bakan "Sallama dönemi bitti. İnternet medyası anında ortaya çıkarıyor" dedi.


Gelecek İnternettir konulu toplantı İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık'ın konuşması ile başladı. Özışık, sektörün bir basın yasasına ihtiyacı olduğunu hatırlattı.

SEN BENİM KİM OLDUĞUMU BİLİYOR MUSUN?

Hadi Özışık'ın, İnternetin önemini anlatmak için aktardığı yaşamdan bir anekdot ilginçti...

"Trafik polisi kuralla uymayan bir sürücüyü durduruyor. Adam hışımla aracından inip;
-Sen benim kim olduğumu biliyor musun? diyor...
Polis bir dakika bekleyin efendim deyip, ismini alıyor bu kişinin ve polis aracına binip bilgisayarını açıyor. Bir kaç dakika sonra geri dönüyor ve sürücüye şunu söylüyor;
-"İnternetten aradım size dair hiç bir haber çıkmadı.
"

Hadi Özışık'ın konuşmasının ardından kürsüye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geldi. Bakan Yıldırım toplantıda çok çarpıcı rakamlar açıkladı. Sanal dünyanın müthiş bir hızla geliştiğini belirten Yıldırım, dünya ve Türkiye'deki rakamları sıraladı.

İnternet günleri panelinde
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
ve İMD Başkanı Hadi Özışık
katılımcılara plaket verdi.

RAKAMLARLA İNTERNET

Buna göre dünyanın yüzde 17'si bilgisayar kullanıyor.
1 millyar 130 milyon kişi internet ile iletişim kuruyor.
Türkiye'deki kullanıcı sayısı 22 milyon

ABD'de internet kullanımı yüzde 70
Avrupa Birliği'nde yüzde 60
Afrika'da yüzde 3.6
Türkiye'de ise yüzde 28
Dünya ortalaması da yüzde 17

Bakan Yıldırım Türkiye'nin bir çok ülkeye göre internet kullanımı açısından iyi durumda olduğunu ancak AB ülkeleri açısından bakılınca bu oranın çok düşük olduğunu vurguladı.

Bakan Yıldırım'ın verdiği bilgilere göre, internetin AB'de istihdama katkısının yüzde 8-10 civarında. Milli gelir içindeki payı ise yüzde 9'u aşıyor.

KÜÇÜKLER BÜYÜKLERİ EĞİTİYOR

Yıldırım, Türkiye İstatistik Kurumu ile bir çalışma başlattıklarını, Türkiye'de internet kullanımı hakkında daha sağlıklı bilgilerin bu çalışma ile elde edilebileceğini bildirdi.

Bilgisayar okur yazarlığında metodun, alfabe okur yazarlığından farklı olduğunu, gençlerin yetişkinleri bilgisayar okur yazarı yaptığını ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin genç nüfusu ile bilgi toplumu projesinde büyük bir güç elde ettiğini dile getirdi.

İNTERNET SUÇLARI DIŞ KAYNAKLI

Sosyal devlet olmanın sorumluluğu ile her yere aynı şekilde altyapı götürmeyi ve bölgeler arasında sayısal uçurumu kaldırmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, geçen yıl çıkarılan bir yasayla da internet suçları ile mücadele konusunda bir düzenleme yaptıklarını hatırlattı.

Yıldırım, çalışmalar sonunda bu suçların yüzde 98'inin dış kaynaklı olduğunun anlaşıldığını, dolayısıyla yurt dışından gelen kirli bilgilerin rafine edilerek verilmesi gerektiğini kaydetti.

''İnternete sansür geldi'' şeklinde eleştiriler yapıldığını anımsatan Yıldırım, düzenlemelerden sonra yaklaşık 6 bin ihbar yapıldığını, bunların sadece 630'unun yaptırımla sonuçlandığını, suçların büyük kısmını da Atatürk'e yapılan hakaretlerin oluşturduğunu bildirdi.
Binali Yıldırım, internet suçları ile mücadelede hakimlerin bilişimle tanışık olması gerektiğini vurgulayarak, ''Buraya dost olmazsak bakışımız da değişmez. Bizim nesil en talihsiz nesil. Bu konuda gençlerimizden yardım almalıyız. Sivil toplum kuruluşları ve bizler çeşitli eğitim programları yapacağız. Bilgi toplumuna dönüşümde hep birlikte nesil farkını ortadan kaldıracağız'' diye konuştu.

Türkiye'de 5 yıl öncesine kadar yazılım ihracatının olmadığını, bugün ise yazılım ihracatının 700 milyon dolara ulaştığını kaydeden Yıldırım, ama bunun da yeterli olmadığını söyledi.

Bilişim sektöründe insanları yerli üretime de teşvik ettiklerine dikkati çeken Yıldırım, henüz yerli üretim olsun gibi bir bakış açısının yerleşmediğini ifade etti.

İnternet medyasının giderek etkisinin ve popülerliğinin arttığına dikkati çeken Yıldırım, bir internet haberinin 1 milyon 700 kere tıklanarak okunduğunu, hiçbir gazetenin 1 milyon 700 bin satamayacağını söyledi.

İNTERNET MEDYASI YALANI ORTAYA ÇIKARIYOR

Yıldırım, internet medyasının en büyük rakibinin yine internet medyası olduğunu dile getirerek, ''Kolay haber üretme, yalan söyleme, sallama devri bitti, internet medyası anında ortaya çıkarıyor'' dedi.

Konuşmasının ardından Yıldırım'a İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık tarafından bir plaket takdim edildi.