BIST 10.203
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.425,51
HABER /  GÜNCEL

MBnin torpilli emeklileri

Ankara, bir ihbar mektubuyla şaşkına döndü! Türkiye'de bir vakıf, kimlere ne süper maaşlar ödüyor?

Abone ol

Merkez Bankası Başkanlığı'na Başçı'nın vekaleten atanmasının yankıları devam ederken, Başbakanlık Teftiş Kurulu da, üyelerine bağladığı yüksek aylıklar yüzünden gündeme gelen banka vakfına müfettiş gönderdi
 
Hükümet, başkanlık, başkan yardımcılıkları ve banka meclisine atamalarla gündeme gelen Merkez Bankası'na bağlı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'na müfettiş gönderdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu, vakıfla ilgili inceleme başlatıyor.

Üyelerine ödediği yüksek aylıklar yüzünden yıllardır tartışılan vakıfla ilgili incelemenin; Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin uzatılmaması, yerine Merkez Bankası Başkanvekili olarak Devlet Bakanı Ali Babacan'ın 'arkadaşı' Erdem Başçı'nın atanması üzerine başlayan tartışmalardan hemen sonraya rastlaması dikkat çekti.

Karşı atak mı?
Doğrudan Başbakan Erdoğan'a bağlı olan Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, vakıfla ilgili iddiaların bu hükümet döneminde de birçok kez gündeme gelmesine karşın, atama tartışmaları sırasında inceleme başlatması hakkında, 'hükümet karşı atak mı yapıyor' yorumlarına neden oldu. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Merkez Bankası Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nın 'kamuya ait kaynakları kendi mensuplarının çıkarları doğrultusunda kullandığı' iddialarını araştıracak.Vakıf hakkında bu yönde yapılan şikâyetlerin eski tarihli olduğunu belirten bazı banka çalışanları, Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e iletilen konuların ancak bu dönemde gündeme alınmasına dikkat çektiler.

Şikâyet eski bürokrattan
Merkez Bankası Yönetimi'nin kamuya ait olan kaynaklarını kendi çalışan ve emeklilerinin menfaatlerine uygun olarak kullandığı yönündeki iddialar, son olarak eski çalışanı Saim Sayın tarafından gündeme getirildi. 38 yıl Merkez Bankası'nda çalıştıktan sonra emekli olan ve "Vakıf'tan aldığım parayı kendime helal görmüyorum" diyerek üyelikten ayrılan Sayın, bazı eski üst düzey yöneticilerin vakıftan 30 milyar liraya varan maaşlar aldığını söyledi.
Sayın, vefat eden vakıf mensupları mirasçılarının da 400 - 500 milyar liralık tazminatlar aldıklarını ileri sürdü.


 
Hükümetten Sezer'e
Merkez Bankası Başkanlığı'na Erdem Başçı'nın atanmasına ilişkin kararname Çankaya Köşkü'nde beklerken, hükümet Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e üstü kapalı mesaj gönderdi. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Merkez Bankası Türk ekonomisi için çok önemli bir kuruluştur. Piyasaları olumlu ya da olumsuz etkiler. Sayın Serdengeçti'nin görev süresi geçtiğimiz hafta salı günü sona ermiştir. Bunun idraki içerisinde biz de işlem başlattık. Şu anda bu makamda herhangi bir boşluk yok. Başkanvekili ve üyeler var. Bundan sonrası Cumhurbaşkanı'nın takdiridir. O da herhalde konunun bu anlamda hassasiyetini hiç şüphesiz bilmektedir. Gereği neyse o makam tarafından yapılacaktır" dedi.
SHP İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci de, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanlığı atamasıyla ilgili, "Bal gibi getiririz" sözlerini eleştirirken, "O balı sana temizletirler" dedi. Ketenci "Başbakan, özerk kurumları yok eden bir diktatör olarak tarihe geçecektir" dedi.

Katrilyonluk vakıf
Merkez Bankası'nın vakfı aracılığıyla kamunun parasını 'hortumladığı' iddiasıyla vakıfların bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı'na geçen yıl şikayet dilekçesi veren Sayın, şu iddialarda bulundu:


  • Merkez Bankası Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, kamunun parasını kendi mensuplarına aktarıyor. 2 - 3 bin kişi için 70 milyon vatandaşın hakkı olan para ile kuruldu.

    • Bu vakfın dünyanın hiç bir ülkesinde benzeri yok.

    • Vakıf, Merkez Bankası'nın kasasını, ağırlıklı olarak vakfı kuranların ve varislerinin kişisel çıkarları için kullandı.

    • Merkez Bankası Meclisi'nin para çekme yetkisi yalnız bankanın fonksiyonları için söz konusudur, kişisel çıkarları için böyle bir yetki olamaz. Hiç bir şirket yönetiminin böyle bir yetkisi olamaz.

    • Bu olay, Türk Şirketler Hukuku, Türk Ticaret Hukuku ve Türk Borçlar Hukuku kapsamında suçtur.

    • Hazine'ye ait olan para ile Hazine'den bono alınıyor.

    • Devlet 8 katrilyon lirayı bulan bu paraya el koymalı.

    • Vakıf bazı üyelerine 30 milyar TL gibi büyük oranda emeklilik ücretleri ödemenin yanı sıra üyenin vefatı halinde de bu kez de mirasçılarına çok büyük tutarlarda (300 - 400 milyar TL) miras bedeli ödüyor.