BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.437,92
HABER /  EKONOMİ

MBnin enflasyon RAPORU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önümüzdeki ayların enflasyon tahminlerini ve fiyatlarını açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) değerlendirmesinde, yaz ayları ile birlikte gerileyecek işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının, Haziran ve Temmuz aylarında ''enflasyonu olumlu yönde etkileme'' potansiyeli taşıdığı bildirildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 7 Haziran'da yaptığı olağanüstü toplantının ardından, ''Para Politikası Kurulu Değerlendirmeleri Özeti'' yayınlandı. Değerlendirmede, Mayıs ayında yıllık enflasyonun yükselişini devam ettirerek yüzde 9,86 düzeyinde gerçekleştiği, yakın dönemde mali
piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonucu oluşan döviz kuru hareketlerinin, doğrudan maliyet kanalıyla fiyatlara yansımaya başladığı belirtildi.

Döviz kurundaki gelişmelerin Mayıs ayı enflasyonu üzerindeki etkisinin, özellikle akaryakıt, elektrikli eşyalar, yurt dışı paket turlar ve altın gibi kalemlerdeki artışlar yoluyla, 0,65 puana yaklaştığının tahmin edildiği bildirilen değerlendirmede, işlenmemiş gıda fiyatlarının Mayıs ayında yüzde 1,33 artarak enflasyona olumsuz etki yapmaya devam ettiği kaydedildi. Değerlendirmede, şu bilgiler verildi:

MEYVE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
''Bu dönemde özellikle yüzde 30,97'lik artışla, mevsimsel normallerinin oldukça üzerinde yükseliş gösteren taze meyve fiyatları dikkat çekmektedir. İşlenmiş gıda ürünlerindeki yıllık fiyat artışlarının işlenmemiş gıda ürünlerine oranla çok daha düşük ve istikrarlı seyretmesi, gıda fiyatlarındaki artışların arz kaynaklı olabileceğine işaret etmektedir.

Yaz ayları ile birlikte gerileyecek işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları, Haziran ve Temmuz aylarında enflasyonu olumlu yönde etkileme potansiyeli taşımaktadır. Buna rağmen, işlenmemiş gıda fiyatlarının yıllık artışlarının bir süre daha genel enflasyon eğiliminin üzerinde kalacağı tahmin edilmektedir.
Diğer yandan, giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 10,88 oranında
gerçekleşen ve büyük ölçüde mevsimsel unsurlardan kaynaklanan aylık
fiyat artışı, Mayıs ayı enflasyonu üzerinde belirleyici olan bir diğer
gelişme olmuştur.''

Döviz kuru gelişmelerinin, üretici fiyatlarını tüketici fiyatlarına kıyasla daha hızlı ve yüksek oranlarda etkilediğine dikkat çekilen değerlendirmede, ''nitekim, Mayıs ayında üretici fiyatları çabuk tepki vermiş ve yıllık fiyat artışları hızla yükselmiştir. Yükselişin Haziran ayında da süreceği tahmin edilmektedir. Bu noktada üretici fiyatlarına ilişkin herhangi bir hedefin bulunmadığı tekrar vurgulanmalıdır'' denildi.

ENFLASYONU ETKİLEYEN UNSURLAR
Yakın dönemde açıklanan verilerin, arz ve talep gelişmelerinin Nisan ayındaki Enflasyon Raporu'nda yer alan öngörülerle uyumlu bir görünüm sergilediğini gösterdiği belirtilen değerlendirmede, ''yatırım eğiliminin güçlü seyrettiği, talepteki istikrarlı artışın yeni bir ivmelenme olmaksızın sürdüğü ve üretimin yüksek seviyesinin devam ettiğinin'' görüldüğü ifade edildi. Değerlendirmede, şöyle denildi:

''Ancak söz konusu görünümün, güncel gelişmeler ışığında tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir. Yakın dönemde, uluslararası likidite
koşullarının değişme eğilimine girmesiyle, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları olumsuz etkilenmiş ve mali piyasalarda dalgalanmalar oluşmuştur.

Bu gelişmede dünya genelindeki hızlı büyümenin oluşturduğu enflasyonist baskılar sonucu gelişmiş ülkelerin para politikalarının sıkılaşma eğiliminin devam edebileceği beklentisi etkili olmuştur.''

EKONOMİ, GÖRECELİ OLARAK DAHA FAZLA ETKİLENDİ
Söz konusu gelişmelerin, cari açığın yükselme eğiliminde olduğu bir döneme denk gelmesi ve yurt içindeki diğer belirsizlik algılamaları ile birleşmesinin, ekonominin göreli olarak daha fazla etkilenmesine sebep olduğuna vurgu yapılan değerlendirmede, ''Para politikası kararlarının doğru anlaşılması açısından, bütün bu unsurların enflasyon görünümü üzerindeki olası yansımalarının değerlendirilmesi önem taşımaktadır'' denildi.

YURTİÇİ TALEP EĞİLİMİNDE YAVAŞLAMA BEKLENİYOR
Son dönemde yüksek seviyelerde seyreden yurtiçi talep eğiliminin, önümüzdeki aylarda yavaşlamasının beklendiği belirtilen değerlendirmede, ''İthal ürün fiyatlarının artması, faizlerin yükselmesi ve finansal piyasalardaki oynaklığın artması hem tüketim hem de yatırım eğilimlerini kısa vadede yavaşlatacaktır. Bu gelişmeler sonrasında, tüketim ve yatırım malları ithalatı da azalacaktır. Ancak, ham petrol fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve yapısal unsurlar nedeniyle ara malı ithalatındaki yavaşlamanın daha sınırlı kalacağı
tahmin edilmektedir'' denildi.

Değerlendirmede, döviz kurundaki dalgalanmaların kısa vadede iç talebi yavaşlatsa da, net dış talepteki artış nedeniyle döviz kurunun büyüme üzerindeki etkilerinin orta vadede olumsuz olmayacağı kaydedilerek, ancak son dönemdeki gelişmelerin sadece döviz kurundaki dalgalanmalardan ibaret olmadığı bildirildi. Kredi faizlerinin yükselmesi, vadelerin kısalması, tüketici
güveninin azalması ve dış finansman maliyetlerinin artmasıyla iç talepteki yavaşlamanın, dış talepteki olası artışa oranla daha yüksek olmasının beklendiği vurgulanan değerlendirmede, ''Bir diğer ifadeyle, önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde talep yönlü bir baskı oluşma olasılığı azalmıştır'' denildi.