BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  POLİTİKA

Malezya Kralı Ankara’da! Erdoğan resmi törenle karşıladı: 30 yıl sonra ilk üst düzey ziyaret!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Malezya Kralı Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustaa Billah Şah’ı resmi törenle karşıladı. Bu kritik ziyaret yaklaşık 30 yıl aradan sonra Malezya'dan Türkiye'ye devlet başkanı seviyesinde yapılacak ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Abone ol

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah’ın bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kral Abdullah Şah’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Abdullah Şah’ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Abdullah Şah, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı 'Merhaba asker' diyerek selamladı. Törende tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Abdullah Şah, merdivenlerde Türkiye ve Malezya bayrakları önünde tokalaşarak gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Abdullah Şah, başbaşa görüşecek ve sonrasında resmi akşam yemeği törenine katılacak.

Törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.

30 yıl sonra ilk üst düzey ziyaret
Pazar günü İletişim Başkanlığından ziyarete ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Malezya ile dostluk, karşılıklı güven ve halklarımızın yararı temelinde hemen her alanda hızla gelişmekte olan ilişkilerimiz bağlamında üst düzey temaslar ivme kazanmıştır. Bu çerçevede Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yaakob geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu vesileyle ilişkilerimiz 'kapsamlı stratejik ortaklık' düzeyine çıkarılmıştır. Sultan Abdullah’ın beraberinde Kraliçe Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Almutawakkil Alallah Sultan Iskandar AlHaj da olduğu halde gerçekleştireceği söz konusu ziyaret, yaklaşık 30 yıl aradan sonra Malezya’dan ülkemize devlet başkanı seviyesinde yapılacak ilk ziyaret olacak ve ikili ilişkilerimizi taçlandıracaktır"