BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Madencileri kurtaran kapsül Londra'da

Şili'de, iki aydan uzun sure mahsur kalan 33 madencinin yeraltından çıkarılmasında kullanılan kapsüllerden biri Londra'da sergileniyor.

Abone ol

Şili'de, iki aydan uzun sure mahsur kalan 33 madencinin yeraltından çıkarılmasında kullanılan kapsüllerden biri Londra'da sergileniyor.

Anka kuşu adı verilen ve 3,9 metre yüksekliğinde, 54 santimetre genişliğindeki kapsül Mayıs ayına kadar Bilim Müzesi'nde sergilenecek.

460 kilogram ağırlığındaki kapsül, Şili Donanması tarafından madencileri yeraltından çıkarmak için tasarlanan beş kapsülden biriydi.

Madenciler, San Jose'deki madenin bir bölümünün 5 Ağustos 2010'da çökmesi ardından yerin 625 metre altında 69 gün mahsur kalmıştı.

Madencilerin yukarıdaki ekiplerle konuşabilmesi için iletişim cihazları ve oksijen tüpleri yerleştirilen kapsül madencileri 20 dakika süren bir yolculukla birer birer yeryüzüne çıkarmıştı.

Madenciler iki aydan uzun süre sıcaklığın 30 derece, nem oranının ise yüzde 85 olduğu bir ortamda yaşamışlardı.

Mahsur kalan 33 kişi bu süreçte 48 saatte bir yemek yiyerek hayatta kalmışlardı.

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, ülkede madencilerin asla "insanlık dışı koşullarda" çalışmalarına izin verilmeyeceğini söyledi.

Londra Bilim Müzesi'nden Katrina Nilsson, ilk madencinin bu kapsül içinde yeryüzüne çıktığı anı herkesin hatırladığını, kapsülü Londra'da sergileyerek, kurtarma ekiplerinin ve madencilerin ne kadar güç koşullarda çalışmak ve ne gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekmek istediklerini söyledi.