BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,77
ALTIN 2.435,62
HABER /  EKONOMİ

Madenciler törene katılacak

Maden işçileri vefat eden Bülent Ecevit'in cenaze törenine katılacak.

Abone ol

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) madenlerine yeni istihdam sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik önemli hizmetleri bulunan eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefat haberi üzerine üzüntü yaşayan madenciler, cenaze törenine katılacaklar.

AA muhabirlerinin aldığı bilgilere göre, 1961-1965 yılları arasında İsmet İnönü hükümetlerindeki Çalışma Bakanlığı sırasında maden işçilerinin sorunlarına karşı gösterdiği duyarlılığın yanı sıra, 2000'de TTK'ya 4 bin işçi alınması kararına imza atan Ecevit, bölge halkının sevgisini kazandı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi gördüğü sırada 28 Mayıs 2006'da fotoğrafının yer aldığı bez afişi açıp hazırlattıkları yaş günü pastasının mumlarını üfleyerek Ecevit'in doğum gününü kutlayan madenciler, eski başbakanın hayatını kaybetmesinin hüznünü yaşadılar.

Madencilerden Mehmet Akiş, AA muhabirine, 2000'de işe girmesini, Ecevit'in ocaklarda istihdam kararı aldırmasına borçlu olduğunu, sağlığına kavuşması için dua ederken ölüm haberiyle yıkıldıklarını söyledi. Zonguldak halkının Ecevit ile gönül bağı bulunduğunu, hakkını da hiçbir zaman ödeyemeyeceklerini anlatan Akiş, ''Türkiye, önemli liderini kaybetti. Ecevit ve madenciler arasındaki sevgi bağı hiçbir siyasetçiyle kurulmamıştır. Üzüntümüz çok büyük, baretlerimizi ve işçi kıyafetlerimizi giyip cenaze törenine gideceğiz'' dedi. Erkan Sargan da, 2000'de işe girmesinin ardından sevdiği kişiyle evlenip yuva kurabildiğini, mutluluğunu da Ecevit'e borçlu olduğunu kaydetti.

ECEVİT'İN ADI MADENLERDE YAŞAYACAK
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve Türk İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ecevit'in yaşamını yitirmesiyle madencilerin ''babalarını'' kaybettiğini söyledi. Türk siyasetine damgasını vuran büyük bir liderin eksikliğini her zaman yaşayacaklarını anlatan Altun, şöyle konuştu: ''TTK'da maden ocaklarına ya da kuyulara Ecevit'in adının verilmesine yönelik önerilerde bulunacağız. Eski başbakanımızın adı kentimizde ilelebet yaşayacaktır. Onun sayesinde çok sayıda kişi ekmek sahibi olmuş, aile kurup yaşadıkları sefaletten kurtulmuştur. İşçilerimiz de birçok sosyal ve ekonomik hakka kavuştu. Madencilerle birlikte baretlerimizi, fenerlerimizi ve kazmamızı yanımıza alarak Ecevit'in cenaze törenine katılacağız. Üzüntümüz çok büyüktür.''

ZONGULDAKLILARA ''HEMŞEHRİLERİM'' DERDİ...
Kente, en son başbakan olduğu 2002'de gelerek mitingde halka ''aziz hemşehrilerim'' diye seslenen Ecevit, 2, 3, 4, 5 ve 19. dönemde Zonguldak milletvekili olarak parlamentoda görev almıştı. Zonguldak'ı son ziyaretinde ''Ecevit nerede, biz oradayız'' şeklinde sloganlara, ''İşçiler nerede, ben oradayım'' karşılığını veren Ecevit, şöyle konuşmuştu:

''Bana uzun yıllar Zonguldak'ın milletvekili onurunu verdiniz, onun için sizlere hemşehrilerim diye seslenme hakkını yerinde buluyorum. 57. Hükümetten önce taş kömürü havzası kapatılmak isteniyordu, ancak bunu kabul etmedik. 4 bin işçiyi daha işe yerleştirerek kentin geleceğini güvence altına aldık. Zonguldak'ın kömürü, Türkiye'ye kan katmıştır. 1999'da Düzce ve Kaynaşlı'da meydana gelen depremlerden sonra Zonguldaklı maden işçilerinin bu bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılmaları beni çok duygulandırdı. Bu nedenle sizlere de şükranlarımı sunuyorum, değerli madenci kardeşlerimiz...''