BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.436,94
HABER /  POLİTİKA

Koçaka yargı yolu kapandı

AK Parti'den ihraç edilen Koçak'ın, ihraç kararının iptali istemiyle açtığı dava reddedildi.

Abone ol

AK Parti'den ihraç edilen Afyonkarahisar milletvekili Mahmut Koçak'ın, ihraç kararının iptali istemiyle açtığı dava reddedildi. Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, Koçak'ın avukatı Orhan İzzet Kök ile AK Parti'nin avukatı Fatih Şahin katıldı. Avukat Kök, AK Parti Müşterek Disiplin Kurulu Başkanlığının, milletvekili Koçak hakkındaki ihraç kararının iptal edilmesini talep etti. Avukat Şahin ise önceki iddialarını dile getirerek, davanın reddedilmesini istedi. Yargıç Süleyman Kapusuz, davanın reddedilmesine karar verdi.

DAVA SÜRECİ
Afyonkarahisar milletvekili Mahmut Koçak, AK Parti Müşterek Disiplin Kurulu Başkanlığının, 29 Haziran 2006 tarihinde kendisi hakkında aldığı ihraç kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Koçak, Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davanın dilekçesinde, AK Parti'den kesin olarak ihracının, hukukun temel ilkelerine, Siyasi Partiler Kanunu (SPK) ve parti tüzüğüne aykırı olduğunu savunarak, Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edilme işleminin de usul ve şekil açısından SPK ve AK Parti tüzüğüne ters düştüğünü ileri sürmüştü.

Disiplin Kuruluna sevk edilme ve partiden ihraç edilmesine, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bazı gazetelerde yer alan beyanlarının neden olduğunu belirten Koçak, Başbakan Erdoğan'ın aynı zamanda kendisinin disiplin kuruluna sevk edilme kararını veren Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına da başkanlık ettiğini kaydetmişti. Söz konusu MYK'ya Başbakan Erdoğan'ın başkanlık etmesinin, sevk işlemini usulsüz kıldığını ve bunun diğer işlemleri de sakatladığını iddia eden Koçak, ''Bu işlemle, parti tüzüğünün 112. maddesinin ihlal edildiğini'' savunarak, partiden kesin ihraç kararının iptal edilmesini istemişti.

Koçak, dava dilekçesinde ayrıca, ''Başbakan Erdoğan hakkındaki açıklama ve düşüncelerinin hiçbir biçimde hakaret, karalama veya küçük düşürücü beyanlar olarak nitelendirilemeyeceğini'' iddia etmişti. AK Parti'nin avukatı Fatih Şahin ise hazırladığı cevap dilekçesinde, milletvekili Mahmut Koçak'ın, Müşterek Disiplin Kurulu'na sevkine dair MYK kararında ve ihraca ilişkin Müşterek Disiplin Kurulu kararında usul ve şekil açısından herhangi bir sakatlık bulunmadığını savunmuştu. Şahin, bu nedenle davanın reddedilmesini talep etmişti.