BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Lagendijkten Alevilere sitem

Lagendijk, muhtıraya destek veren CHP'ye Aleviler'in destek vermesini eleştirdi.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Cem Özdemir'in ev sahipliğinde düzenlenen "Aleviler nasıl bir Türkiye istiyor?" paneli ilginç bir tartışmaya sahne oldu.

AK Parti'ye ağır ithamlarda bulunan Alevi katılımcılara Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, tepki gösterdi. Lagendijk, "CHP, muhtırayı destekliyor. Hâlâ CHP'ye nasıl oy verirsiniz?" dedi.

AK Parti'yi çok başarılı bulduğunu söyleyen Lagendijk, "AK Parti kendisinden önceki bütün laik partilerin toplamından daha fazla reform yapmış ve Türkiye'yi AB'ye daha fazla yakınlaştırmıştır." ifadelerini kullandı.

Lagendijk, CHP'nin TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesine itiraz ettiğini, 27 Nisan'daki askerî muhtıradan memnuniyet duyduğunu, Kürt meselesinde sol bir partiye yakışmayacak tavır içine girdiğini hatırlattı. Hollandalı milletvekili, Türkiye'deki asıl trajedinin AB üyeliği için çalışan gerçek bir sosyal demokrat parti eksikliği olduğunu vurguladı.

"Hal böyle iken CHP'ye nasıl oy verebilirim?" diyen Lagendijk aynı soruyu Alevi temsilcilerine yöneltti. Lagendijk, AK Parti'nin başarılı icraatlarına rağmen cinsiyet eşitliği, başörtüsü konusunda daha net bir tavır almamasını da eleştirdiğini söyledi. Alevilerin Yeşiller'i AK Parti'ye çok yakın bulduklarını ve bu yönde eleştiriler aldıklarını hatırlatan Lagendijk'ın "Yakınlık renkten kaynaklanıyor." şeklindeki sözleri gülüşmelere yol açtı.