BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kürtlerden petrol yasasına ret

Kuzey Iraklı liderler, Irak petrollerinin denetiminin merkeze bırakılmasını kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

Abone ol

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim, Irak petrollerinin denetiminin merkezi hükümete bırakılmasını kabul etmeyeceğini açıkladı.

Açıklamayı, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami yaptı. Havrami, Irak'ın petrol kaynaklarının işletilme esaslarını belirlemek üzere hazırlanan yeni petrol yasa tasarısına merkezi hükümetin yetkilerini güçlendiren maddeler eklenmesini kabullenemeyeceklerini söyledi.

"Irak'ta bazı kesimlerin petrolün eskisi gibi merkezi yönetimin denetiminde kalmasının düşünü gördüğünü" ifade eden Havrami, "bölgesel yönetimin yetkilerini hiçe sayan bir yasanın anayasaya aykırı olacağını" iddia etti.

Havrami, yasa tasarısına eklenmesi önerilen maddelerin merkezi hükümete petrol üzerinde çok fazla yetki tanıdığını öne sürerken, merkezi hükümetin denetimindeki Ulusal Petrol Şirketi'nin faal yataklar üzerindeki denetiminin sürmesini, ancak üretime henüz açılmamış yataklar üzerindeki tasarruf yetkisinin bölgesel yönetime bırakılmasını istedi.

Irak hükümeti tarafından şubat ayında hazırlanan ve onay için Meclis'e sunulan yeni petrol yasa tasarısı, petrol gelirlerinin bölgesel ve merkezi hükümetler arasında nasıl paylaşılacağı ve keşfedilmiş ama henüz işletmeye açılmamış yatakların denetiminin kime ait olacağı gibi tartışmalı konuları hükme bağlamıyor.

Üzerinde büyük anlaşmazlıkların bulunduğu bu gibi konuların yasaya konulacak ek maddelerle karar bağlanması öngörülüyor.

Yeni petrol yasa tasarısının yasalaşması, Irak'ın uzun ambargo ve savaş yıllarında ağır zarar gören petrol sektörünün canlandırılması için ihtiyaç duyulan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye gelmesi açısından hayati önem taşıyor.

Irak Meclisi'nin yasa tasarısını, gelecek hafta içinde görüşmeye başlaması bekleniyor.