BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,82
ALTIN 2.438,87
HABER /  POLİTİKA

Kürtler için Özerk Kürdistan talebi

Demokratik Toplum Kongresi'nin Olağan Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesinden Kürtler için "Özerk Kürdistan" talebi çıktı!

Abone ol

Terör örgütü KCK'nın önemli organlarından biri olduğu iddia edilen Demokratik Toplum Kongresi'nin Olağan Genel Kurulu sona erdi. Kongrenin sonuç bildirgesini okuyan DTK'nın eş başkanı Ahmet Türk, Kürtler için "Özerk Kürdistan" talebinde bulundu!

Diyarbakır'da dün başlayan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 4. Olağan Genel Kurulu sona erdi. BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda yapılan DTK 4. Olağan Genel Kurulu'nda kapatılan DTP'nin siyaset yasaklı eşbaşkanı Ahmet Türk ve siyaset yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk eşbaşkanlığa seçildi. Aralarında Hatip Dicle, Yüksel Genç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP'li milletvekillerinin de bulunduğu 101 kişi ise DTK Daimi Meclisi'ne getirildi.

"ÖCALAN'IN ÖNE AÇILSIN TALEBİ"

Toplantıdan sonra basın açıklaması düzenleyen DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, toplantıdan çıkan bildiriyi okudu. Sorunların çözülmesi için terör örgütü PKK ile devlete çatışmasızlık çağrısında bulunan Türk, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın önünün açılarak 'diyalog ve müzakere' başlatılmasını istedi.

DTP'li siyasetçilerin cezaevinde olmasının siyasi bir soykırım olduğunu iddia eden Türk, "Kürt sorununun demokratik ve siyasal yöntemlerle çözüleceğine inanan kongremiz, Kürt siyasal aktörlerinin tutuklanarak sürecin dışında tutulmalarını reddetmekte ve bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını talep etmektedir. Her gün asker, polis, gerilla ve sivil insanların cenazelerinin kaldırıldığı, linç girişimlerinin gerçekleştiği, ormanların yakıldığı, bu kaotik ortamın değiştirilmesinde etki gücü ve sorumluluğunun bilinciyle Demokratik Toplum Kongresi tarihi sonuçlara ulaşmıştır." diye konuştu.

"SİLAHLAR KARŞILIKLI SUSMALI"

DTK'nın çatışmaların sonlandırılması konusunda aldığı kararı da aktaran Türk, artan operasyonlar, çatışmalar ve can kayıplarına dikkat çekerek, devlete ve terör örgütü PKK'ya silahların karşılıklı susması çağrısını yaptı. Türk şunları söyledi: "İnsani, vicdani, ahlaki ve siyasi sorumluluğumuzdan hareketle hiç kimsenin yaşamını yitirmeyeceği bir ortamın sağlanması için, müzakere sürecinin başlaması için ellerin tetikten çekilmesini ve silahların karşılıklı susturulması çağrısında bulunmaktadır. Silahların tek taraflı susması bugüne kadar sorunu çözmeye katkı sunmamıştır. İnsanlık tarihinin deneyimleri göstermiş ki tüm savaşlar bir gün mutlaka barışla sonuçlanmıştır. Bu savaş da barışla sonuçlanacaktır. Bizim çabamız bu savaşın bir an önce onurlu bir barışla sonuçlanmasıdır. PKK'nin ve devletin bu çağrımıza değer vermelerini ve çatışmasız sürecin başlatılması için adım atmalarını talep ediyoruz."

DEMOKRATİK ÖZERKLİK BİRLİK VE BERABERLİĞİ PEKİŞTİRİR İDDİASI

Türk, demokratik özerkliğin birbirinden farklı topluluk ve kültürlerin kendi yaşam ve geleceklerine karar vermeleri, kendilerine dair yönetim süreçlerine katılmaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Demokratik Türkiye, Özerk Kürdistan' önermesi Demokratik Toplum Kongresi'nin 3 yıldır savunduğu çözüm önermesidir. İspanya, Almanya, İtalya, ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Hindistan gibi pek çok örneği ve deneyimi de bulunmaktadır. Bu deneyimlerden hareketle Demokratik Toplum Kongresi halklarımızın sosyokültürel ve ekonomik özelliklerini de dikkate alarak, demokratik Türkiye'nin bütünü oluşturan özerk bölgelerin oluşumu ile merkezin kimi yetkilerinin yerellerde eşgüdümle yürütülmesinin birlik ve beraberliği pekiştireceği inancındadır. 'Demokratik Türkiye, Özerk Bölgeler' iradi birlik ve beraberlik talebidir. Bu talep halklarımızın ortak çabası, mücadelesi, diyalog ve müzakere ile inşa edilecektir."

Türk açıklamalarından sonra salonda 'Biji serok Apo' sloganları atıldı.