BIST 11.056
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.505,11
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe krizinde kim ne nedi?

Ahmet Türk'ün Meclis'te Kürtçe konuştu ortalık karıştı. TRT'nin yayını kesmesi doğru mu? İşte partilerden ilk tepkiler..

Abone ol

TBMM Başkanı Köksal Toptan

'Resmi dil Türkçedir. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununda bu hüküm açıktır. Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur. Kimseye 'Kürtçe konuştu' diye bir yaptırım yapmam söz konusu değil. Mecliste ilk kez Kürtçe konuşulmuyor. Sık sık Genel Kurulda da yapılıyor. Ancak, burada dediğim gibi mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun amir hükümlerine aykırılık var mı yok mu ona bakmak lazım.

Kürtçe konuşmasının birkaç cümlesi Meclis TV'de yayınlandı. Konuşmasına Kürtçe devam edince yayın kesildi. Mesele burada bir kaç cümle konuşmak değil, mesele müsaade etmek değil, burada mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununa aykırılık yapılmasıdır.''

AK Parti Grup Başkan vekili Nihat Ergün

Kürtçeyle ilgili ana dil öğrenilmesi yayın yapılması konuşulması gazete televizyon çıkarılması gibi birçok engeller son birkaç yıldaki demokratik açılımlarla ortadan kaldırılmış oldu. En son TRT-6 bÜyük bir açılım oldu.

Ancak böyle bir girişimi seçim öncesi bir mesaj, seçmen kitlesine vermek istediği bir mesaj olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye’deki demokratik adımlarının önündeki bir girişim olarak da değerlendirebilir. TBMM’de ortak dil konuşmayı gerektirecek bir tablo yoktur. Bu girişim provakatif sonuçlar da doğurabilir.

Televizyon yayınlarının, diğer kanalların mevzuatında, kendi iç yönetimlerinde bazı sıkıntıları olabilir. Yayın yapan TBMM televizyonudur. TBMM televizyonunu başka dillerde yayın yapması söz konusu olmamıştır şimdiye kadar. Bunu düşünerek TRT televizyonu adım atmış olabilir.

Şimdiye kadar bunu yapmadı DTP. 1.5 yılda parlamentodalar. Provakatif bir çok girişimden tahriklerden de uzak durmaya çalıştılar.

Eğer böyle devam ederlerse, o zaman DTP’nin demokratik siyasetin bir parçası olmadığı anlaşılır. Eğer bundan sonra başka adımlar atacaklarsa, provakatif hareketlerin peşinde olduğu anlaşılır.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı

Ahmet Türk bu hareketiyle yanlış yapmıştır. Beni seçen seçmen Türkçeyi anlamıyor, onun için ben Kürtçe konuşuyorum dediğinde siz itiraz ettiğinizde, zaten devlet aynı dilde yayın yapmıyor mu gerekçesine sığınırlar demiştik. Bugün de bunlar oldu.

Dil birliğini siz devlet eliyle çözerseniz bu yeni bir takım problemleri de beraberinde getirecektir. Başbakan’ın Kürtçe konuşması bunun önünü açıyor. Yarın eğitimde de aynı taleplerle karşı karşıya kalacağız.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek

TRT’nin bir sansür uygulaması doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Bir partinin liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır. Tabi Anayasa’mıza göre resmi dilimiz Türkçedir. Sayın Türk’ün de bu anayasal hükme uyması yerinde olur. Ama o konuştu diye TRT’nin bir sansür uygulamasını ben doğru bulmuyorum.

Seçimler yaklaştı, seçmene selam gönderiyor. Ama TRT’nin Kürtçenin karşısında bu kadar hassas davranmasına görev yok. Çünkü Kürtçe yayın yapan bir TRT kanalı var. Biz Kürtçe yayın yapılmasından yana olduk ama bu devletin yayın organında, devletin televizyonunda herhangi bir dilde yayın yaopılması ciddi bir sorun oluyor.

24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanal buna karşılık Ahmet Türk’ün konuşmasındaki birkaç cümleyi sansür eden bir TRT.
Sayın Türk’ün de anayasa’ya uygun davranması gerekir.

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan

Böyle bir açılımı kendi ölçüsünde yaparak belki de kendi seçmenine ulaşma yönüne gitti.

Ahmet Türk çok tecrübeli siyasetçi. Bu bir seçim yatırımı. Yine hükümete yarayacak. Bir çok yolsuzluk, seçim öncesi kamu arazilerinin yağmasına af getiren bir çok konu ikinci plana itilmiş olacak.

Tayyip Erdoğan – Ahmet Türk paslaşması olarak görüyorum. Doğu illerimizde ikili bir kapışmaya hazırlık ve bu da yeni bir aşaması. Tabi ki çok tehlikeli. Çünkü Türkiye’nin devlet yapısı farklı bir noktaya sürüklenmekte.