BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

DTPli başkanlar mercek altında

Roj TV davasının gerekçeli kararını istediler! Cezaları 1875 lira para cezasına çevrilen 56 belediye başkanıyla ilgili kararı mercek altına aldı.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), terör örgütü çizgisindeki Danimarka'dan yayın yapan Roj TV'nin kapatılmaması için çalışma yaparak `PKK'ya bilerek, isteyerek yadım etmek'ten geçen yıl her biri 2.5 ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra cezaları 1875 lira para cezasına çevrilen 56 belediye başkanıyla ilgili kararı mercek altına aldı. Ceza alan, ancak yerel seçimlerde yine aday olanların durumlarının incelendikten sonra adaylıklarının geçerliliği gözden geçirilecek.

Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup yazarak PKK'ya bilerek, isteyerek yardım etmek suçundan yargılandıktan sonra `suçu ve suçluyu övmek'ten her biri 2.5 ay hapis cezasına çarptırılan, ardından bu cezaları 1875 lira para cezasına çevrilen 56 belediye başkanıyla ilgili karar, YSK tarafından inceleniyor. YSK tarafından 29 Mart 2009 seçimleri için belediye başkanı adayı olanlardan bazılarının başvurularının incelendiği, ancak bunlardan bir kısmının Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü kayıtlarında `sabıkalı' görüldükleri belirtildi.

YSK, söz konusu adayların sabıka kayıtlarındaki sicil durumlarının belediye başkanlığı adaylığı önünde bir engel teşkil edip etmediğinin tespiti için Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden, Roj TV davasının gerekçeli kararını talep etti. 1 yılın altındaki hapis cezalarının seçme ve seçilme hakkı önünde herhangi bir engel teşkil etmediği bildirilirken, mahkeme gerekçeli kararın onaylı bir suretini YSK'ya gönderilmek üzere İl Seçim Kurulu'na teslim etti. YSK, Roj TV davası haricinde hakkında 1 yılı aşkın mahkumiyet kararı bulunan ve seçme seçilme ile ilgili memnu haklarını iade almayan belediye başkanlarının adaylık başvurularını iptal edecek. Sadece Roj TV davasından mahkum olan adayların ise adaylıkları seçilmelerine herhangi bir engel teşkil etmeyecek.

İkisi SHP'li, 54'ü DTP'li toplam 56 belediye başkanı, Roj TV'nin kapatılmaması girişiminde bulunarak `PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı, bunlardan SHP'li Hasan Karakaya, Fahrettin Astan ile DTP'li Nusret Aras mektuptan haberleri olmadıkları gerekçesiyle beraat etti, diğer 53 belediye başkanından her biri 2 ay 15 gün hapis cezasına çarpıtırıldı ve bu cezaları 1875 lira para cezasına çevrildi.