BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,84
ALTIN 2.410,73
HABER /  GÜNCEL

Kürdistan yönetimi medyayı susturuyor!

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Kürdistan Özerk Yönetimi'nin, basın özgürlüğünü giderek daha fazla ihlal ettiğini bildirdi ve uluslararası toplumdan basına yönelik saldırıları kınamasını istedi.

Abone ol

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Kürdistan Özerk Yönetimi'nin, basın özgürlüğünü giderek daha fazla ihlal ettiğini bildirdi.

Kürt gazeteci Zana Ali Gazi, güvenlik güçlerinin kendisini dövüp, ölüm ile tehdit ettiklerini söylüyor

New York merkezli örgütten bugün yapılan açıklamada, hükümet yetkilileri ve güvenlik güçlerinin medyayı susturmaya yönelik faaliyetlerini artırdıkları belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bölgede gazetecilerin dövüldüğünü, ölümle tehdit edildiklerini ve onlar hakkında tazminat davaları açıldığını vurguladı.

Örgüt, Kürdistan Özerk Yönetimi'nden, gazetecilere yönelik bu uygulamalara son vermesini istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Kürdistan bölgesel hükümeti Iraklı Kürtler için yeni bir özgürlük dönemi vadetmişti. Ancak hükümet Kürtlerin ifade özgürlüğüne eski hükümetten daha fazla saygı gösteriyor gibi görünmüyor. Orta Doğu'nun baskıya son verme talepleri ile patladığı bir dönemde,Kürt yetkililer eleştirel gazeteciliği bastırmaya ve yıldırmaya çalışıyor.” dedi.

Livin dergisini susturmaya çalıştılar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kürt yetkililerin, Irak Kürdistanı'nın önde gelen bağımsız yayın kuruluşlarından Livin dergisini defalarca susturmaya çalıştığına dikkat çekti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürdistan Özerk Yönetimi lideri Mesut Barzani, bu ay derginin editörü Ahmed Mire hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Livin dergisi 1 Mayıs'taki sayısında yayımlanan bir haberde, Barzani'nin Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin, muhalif liderlerin öldürülmesi yolunda komplo kurduklarını iddia etmişti.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin haber nedeni ile 1 milyar Irak Dinarı (864 bin Amerikan doları) tazminat talep ettiği ve derginin yayın lisansının iptalini istedikleri bildiriliyor.

Kuzey Irak'taki Süleymaniye kentinde 17 Şubat'ta başlayan ve düzenli olarak süren gösterilerde, yolsuzluklar protesto ediliyor, daha fazla sivil ve siyasi hak talep ediliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne konuşan gazeteciler, güvenlik güçlerinin kendilerini tehdit ettiklerini, keyfi şekilde gözaltına aldıklarını, dövdüklerini, taciz ettiklerini ve teçhizatlarına el koyduklarını söyledi.

Kürdistan Özerk Yönetimi, Kürt gazeteci Serdeşt Osman'ın geçen yıl öldürülmesiyle ilgili olarak da hala bağımsız ve şeffaf bir soruşturma açmış değil.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, uluslararası toplumun, Kuzey Irak'ta basına yönelik saldırılar karşısında sessiz kalmaya son vermesini ve bu saldırıları kınamasını istiyor.