BIST 10.267
DOLAR 32,32
EURO 34,83
ALTIN 2.412,09
HABER /  GÜNCEL

'Bir neslin sesi' 70 yaşında

Amerika Birleşik Devletleri'nde savaş karşıtlığı ile 'bir neslin sesi' kabul edilen ünlü sanatçı Bob Dylan bugün 70 yaşında.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle savaş karşıtlığı ile "bir neslin sesi" kabul edilen ünlü sanatçı Bob Dylan bugün 70 yaşında.

Bob Dylan'ın Avrupa turu gelecek ay sürecek

Bob Dylan, kimi zaman folk müziğine ihanet etmekle suçlanmış olsa da bugün 20'inci yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor.

"The Times They Are a-Changin'" ve "Hey Mr. Tambourine Man" gibi şarkıları adeta marşlara dönüşen Dylan, hala birçok müziksever için ilham kaynağı.

Bob Dylan'ın bugün doğum gününü nasıl kutlayacağı bilinmiyor.

Ancak en azından turda kutlamayacağı kesin.

Zira "Never Ending Tour"a bu ay ara verdi, Dylan ve tur önümüzdeki ay ortası Avrupa'da yeniden başlayacak.

Bob Dylan geçen ay Asya ve Avustralya kıtalarında 17 konser vermiş, bazı konsrleri sırasında Çinli yetkililerce sansürlendiği yolundaki haberleri yalanlamıştı.

Silahları mızıkası ve akustik gitarıydı

1941'de Minnesota eyaletinin Duluth kentinde doğdu Bob Dylan...

Kendi kendine mızıka, gitar ve piyano çalmayı öğrendi.

Kolejden ayrılması sonrası 1960'da New York'a taşındı.

İlk albümünde sadece iki orijinal şarkı vardı.

Onu şöhrete kavuşturan ise 1963'te piyasaya sürdüğü "The Freewheelin' Bob Dylan" ve onun unutulmaz şarkısı "Blowin' in the Wind"di.

Mızıkası ve akustik gitarı ile "silahlanan" Bob Dylan şarkılarında sosyal adaletsizliklerden, savaştan ırkçılıktan bahsetti; kısa süre içinde önde gelen bir sivil haklar savunucusu oldu.

Bob Dylan, kariyerinin ilk üç yılında tam 300 şarkı besteledi.

Dylan 1965 yılında Newport Folk Festivali'ndeki konserine elektro gitar ile çıkarak folk müziksever hayranlarının tepkisini çekmişti.

1966'da ağır yaralanmasına yol açan motosiklet kazası sonucu onun kariyerini olumsuz etkiledi.

Bob Dylan, durgun geçen 1970'lerin ardından, 80'li yılların başında Hıristiyanlığı seçti ve ardından başarılı birçok albüme imza attı.

21. yüzyıla gelindiğinde, Bob Dylan hem "Theme Time Radio Hour" adli başarılı bir radyo programına imza atıyor hem de otobiyografisi "Chronicles"ı piyasaya sürüyordu.

Dylan kariyeri boyunca 11 kez Grammy, bir kez de Altın Küre ödülü kazandı.

Hatta "Wonder Boys" filmi için bestelediği "Things have Changed" şarkısı ile bir kez de En İyi Orijinal Şarkı kategorisinde Oscar kazandı Dylan...

Bob Dylan halen Los Angeles'ın kuzeyinde Malibu'daki evinde yaşıyor.

Dylan, yakında emekliye ayrılma gibi bir niyeti olmadığını söylüyor.