BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.428,80
HABER /  SAĞLIK

Kurban eti nasıl tüketilmeli kesinlikle bu şekilde yemeye çalışmayın

Kurban Bayramı'nda kurban etini doğru hazırlayıp tüketirseniz çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral bu rahatsızlıklarla karşılaşmamak için kurban etinin doğru tüketimi hakkında bilgiler verdi.

Abone ol

Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Yaz mevsimine denk gelen Kurban Bayramı'nda  etlerin muhafaza edilmesi ve tüketilmesi noktasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Oğuz Özyaral önemli uyarılarda bulundu.

"Kurban etini dinlendirmeden yemeyin" diyen Özyaral, "Kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı tutulması ya da buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. Ayrıca dışarıda et çok kısa süre kalmalı ve derhal dağıtılacak yerlere ulaştırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Kesilir kesilmez yenir mi?
Kurban kesilir kesilmez o günkü yemeğe yetiştirilmeye çalışılır. Ancak kurban kesilir kesilmez et tüketilmemelidir. Prof. Dr. Oğuz Özyaral, bu konu üzerine şu açıklamalarda bulundu.

et

15-20 dakika bekleyin
"Alışıldığı üzere kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı tutulması veya buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir."

"Böylece hem et dinlenir, damarlardaki pıhtı birikimine neden olacak kan dışarı atılmış olur hem de kasılan et gevşer, kendini salar ve sertliği gider. Eğer etinizi buzdolabınıza kaldıracaksanız o zaman tek kullanımlık porsiyonlar halinde poşetlemelisiniz."

Buzu çözülen ete dikkat!
"Uzun süreli derin dondurucuya konulacak parçalar tek kullanımlık büyüklükte olmak zorundadır. Asla çözünen et ikinciye dondurulmaz. Havanın sıcak olduğunu unutmayın. Poşet içinde hava almadan birkaç saat bekleyen et bile bozulabilir" diye konuştu.

et kavurma

Çok parçalamayın
Prof. Dr. Özyaral, "Eti çok parçaya bölmek yüzeysel kirlemeye neden olur. Bu da bakteri kirliliğini artırır. Kesimle birlikte etin kanının çıkması için buzlu suya koyabilirsiniz. Eti kesip parçaladıktan sonra mutlaka temiz kaplara alınmalıdır. Ayrıca ete dokunma, etle temas bakteri üremesine uygun zemin oluşturur. Dolayısıyla etin her parçalanışı yani küçülmesiyle üzerine bulaşan kirlilik artar. Dışarıda et çok kısa süre kalmalı derhal dağıtılacak yerlere ulaştırılmalıdır" dedi.

Kavurma şeklinde tüketin
Kurban etinin mümkün olduğunca kavurma şeklinde tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Özyaral sözlerine şöyle devam etti: En doğru pişirme şekli etin kendi yağıyla kavrulmasıdır." dedi.