BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kuraklık Konya Ovasını vurdu

Kuraklık nedeniyle ekinde verim kaybının yaşandığı Konya Ovası'nda zarar % 50'ye ulaşabilir

Abone ol Kuraklık nedeniyle geçen yıl hububatta yüzde 30-40 arasında verim kaybının yaşandığı Konya Ovası'nda, bu yıl zararın yüzde 50'ye ulaşabileceği, özellikle arpada ciddi sorun yaşandığı bildirildi.

"Tahıl Ambarı" olarak nitelendirilen Konya, bu yıl yine kuraklık yüzünden büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyor.

Bahar dönemlerinde düşen lokal yağışların ekili arazilere faydalı olmaması nedeniyle Konya Ovası'nın önemli kısmında ürünler tarlalarda yanmaya, kurumaya başladı.

Cihanbeyli, Kulu, Altınekin, Karapınar ve Yunak ilçelerinin neredeyse tamamı, Kadınhanı, Sarayönü, Ilgın ve Akşehir bölgesinin bir bölümünde yeterli yağış düşmediği için verimde ciddi kayıplar bekleniyor.

Söz konusu bölgelerin sulu tarım yapılan yerlerinde yüzde 30, kuru tarımın yapıldığı alanlarda ise yüzde 90'a varan oranlarda kayıp olacağı tahmin ediliyor.

Çiftçiler, kuraklığın verdiği zararın geçen yıldan daha ciddi olduğunu belirtiyor.
EKİLİ ARAZİLERE YAĞMUR DÜŞMEDİ

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, Konya kent merkezinde hafta sonunda yağış nedeniyle belli yerlerde sel olduğunu ancak, ekili tarım arazilerine fazla yağmur düşmediğini söyledi.

Konya'da ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 85'inin sulanmadığını belirten Kara, "Bu durumda çiftçi yağmuru bekliyor. Yağmur olmayınca tarlasından beklediğini alamıyor. Elektrik borçları ve yeraltı suyunun azalması nedeniyle sulanabilir yerlerdeki tarım alanları da yağmuru bekledi. Çiftçi, tarlasını kendi imkanlarıyla sulayamadı" dedi.

Bu yıl hububat çıkışlarının çok iyi olduğunu ancak, bahar yağmurlarının olmaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını dile getiren Kara, "Ürün gelişmesini tamamlayamadı. Beyşehir, Seydişehir bölgeleri ile Akşehir ve Kadınhanı'nın bir bölümü yağış aldığı için sorun yok. Ama birçok bölgede ciddi verim kayıpları söz konusu" diye konuştu.

ZARAR BÜYÜK OLABİLİR

Kara, "Devletin Gözlü ve Altınova tarım işletmelerinde de yağışla ilgili tespitler belli. Önümüzdeki günlerde yağış olmazsa ki, beklenti çok düşük zarar büyük olacak. Geçen yıl yaşanan kuraklık yüzünden zaten toprak kurudu. Bu yıl yaşanan kuraklık bu yüzden geçen yıldan daha sert oluyor" diye konuştu.

Kara, Konya Ovası'nda hububatta verim kaybının bu yıl yüzde 50'ye ulaşabileceğini, özellikle arpada ciddi sorun olduğunu belirterek, bu yıl yem sıkıntısı nedeniyle Türkiye'nin önemli oranda yem ithal ettiği düşünülürse mevcut durumun daha iyi anlaşılacağını bildirdi.