BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Komisyonda gergin anlar

TBMM KİT Komisyonu'nda, Halkbank'ın verdiği kredileri CHP'liler gündeme getirince gergin dakikalar yaşandı.

Abone ol

TBMM KİT Komisyonu'nda, Halkbank'ın 2006 yılı hesaplarının görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

CHP milletvekileri, Halkbank'ın Sabah-atv'nin alınmasını ilişkin verdiği kredileri gündeme getirdi.

KİT Komisyonu Başkanı Ünal Kacır, toplantının açılışında Halkbank'ın genel faaliyetleri konusunda bilgi verirken, CHP Antalya Milletvekili Akif Ekici, "Usulünüz hakkında söz almak istiyorum. Genel Müdür'ün söyleyeceklerini siz söylüyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Kacır, usulde bir değişiklik olmadığını belirterek, sözü Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın'a verdi.

Aydın'ın konuşma yapacağı sırada DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman ile CHP milletvekilleri itirazlarını sürdürdü.

CHP'li Ekici, Komisyon Başkanı Kacır'a, "Siz her şeyi güllük gülistanlık gösteriyorsunuz. Yanlış yapıyorsunuz bunu düzelttikten sonra toplantıya başlarız" dedi.

Başkan Kacır ise, "Ben sizin konuşmanızın içeriğine nasıl karışmıyorsam siz de benim konuşmamın içeriğine karışamazsınız. Biz bugüne kadar nasıl çalışıyorsak aynı usülü, aynı yöntemi izliyoruz" diye konuştu.

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, Kacır'ın tutumunu eleştirerek, Kacır'ın, Halkbank yöneticileriyle ilgili sözlerini eleştirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal da Kacır'ın konuşmasıyla "Yüksek Denetleme Kurulu ve milletvekillerini yok saydığını" öne sürdü.

CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Halkbank'ın 1995-99 yılları arasında Sabah-atv grubuna verdiği 65 milyon dolar kredinin tahsil edilip edilmediğinin açıklanmasını istedi.

Bankanın, Çalık Grubu'na verdiği 375 milyon dolar kredi için hangi teminatları aldığını ve hangi faiz oranını uyguladığını soran Baytok, "Dünyanın neresinde görülmüş, Başbakanın oğlunun yöneticilik yaptığı şirkete kredi veriliyor. Bu kredi hangi koşullarda verildi? Türkiye'de bu kadar büyük miktarda kredi alan başka Türk şirketi var mı? Eskiden minareyi çalanlar kılıfını arıyorlardı, şimdi minareler kılıfsız götürülüyor" diye konuştu.

Baytok'un konuşması sırasında Kiler Holding'in tek başına katıldığı bir ihalenin iptal edilmesini gündeme getirmesine AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler cevap verdi.

İhaleyi kazananın da ihalesi iptal edilenin de eleştirildiğini ifade eden Kiler, muhalefetin bu tutumunu "tebrik ettiğini" söyledi.

Halkbank'ın geçmiş dönemlerde batma noktasına getirildiğini anlatan Kiler, "Biz burada yargılama değil, denetim yapıyoruz. Millet adına Halkbank'ın 2006 hesaplarını denetliyoruz. 2008 hesaplarını da biz denetleyeceğiz" dedi.

CHP'li Baytok'un sözünü sık sık kesmesi üzerine Kiler, "Yavuz hırsız
ev sahibini bastırır' misali, siz de partinizin iktidarı döneminde neler yapıldığını konuşmuyorsunuz" dedi.

Baytok'un müdahale etmesine sinirlenen Kiler, "Susar mısınız lütfen? Bayansınız kalbinizi kırmak istemiyorum" diye karşılık verdi.

Kiler'in sözlerine CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici de tepki göstererek, "Siz bayansınız' ne demek? Böyle bir hitap olamaz" dedi.

Tartışmaların sürmesi üzerine Başkan Kacır toplantıya 10 dakika ara verdi.