BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.397,76
HABER /  POLİTİKA

Krizin mimarı Sezer mi?

Cumhurbaşkanı Sezer'in 2007 senaryolarına hız vermesi piyasaları gerdiği iddia ediliyor.

Abone ol

İran konusundaki belirsizliğin artması ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını 0,25 puan arttırması ile Türkiye'de siyasi istikrarı bozmayı amaçlayan Çankaya odaklı senaryolar piyasaları tedirgin etti. 2007 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yetkilerini sonuna kadar kullanacağı ve gerekirse bu görevinden istifa ederek hükümeti Cumhurbaşkanlığı sorunuyla başbaşa bırakacağı yönünde Çankaya Köşkü'ne dayandırılan yorumların Sezer tarafından yalanlanmaması ise piyasalar tarafından, belirsizlik ve risk olarak satın alındı. Sezer'in Köşk'ten ineceği, CHP'nin ise sine-i millete dönerek hükümeti erken seçime zorlayacağı yönündeki senaryolar ise piyasaları olumsuz yönde etkiledi.

3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra siyasi istikrarın sağlanmasıyla birlikte ekonomik istikrara da kavuşan piyasalar uzun bir süredir yatay bir seyir izlerken, döviz, faiz ve altında yükselişe geçerken, borsada düştü. Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile petrol zengini ülkelerin altına yönelmesinin gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında dalgalanmaya neden olurken, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı ve CHP endeksli siyasi kriz senaryoları bu olumsuzluğa çarpan etkisi yaptı.

Bülent Ecevit'in başbakan olduğu 2001 yılında MGK toplantısı sırasında Başbakan Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlatarak ekonomik krizin çıkmasına neden olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu kez de "Cumhurbaşkanlığı'ndan istifa" senaryolarını yalanlamayarak yerli ve yabancı yatırımcıların tedirgin olmasına neden oldu.

Sezer'i ziyaret eden Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk'un, Cumhurbaşkanı Sezer'in 2007 yılı Mayıs ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yetkilerini sonuna kadar kullanarak AK parti iktidarını engellemeye çalışacağına ilişkin değerlendirmeleri piyasaları huzursuz etti.

Cumhurbaşkanı Sezer'in 2007 yılından önce istifa edeceği ve CHP'nin de eşzamanlı olarak Meclis'ten çekilip sine-i millete döneceği yönündeki değerlendirmelerin Çankaya Köşkü ve CHP Genel Merkezi tarafından net ve kesin bir dille yalanlanmaması piyasalar tarafından, "risk" olarak değerlendirildi.

Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı yatırımcıların bir süredir gelişmelerle ilgili olarak rapor hazırlattıkları ve siyasi gerilimleri kaygıyla izledikleri belirtiliyor.

Kaynak: