BIST 10.701
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.423,11
HABER /  EKONOMİ

Kriz döneminde dev yatırım

Bir çok işletme kriz nedeniyle küçülmeye giderken, bir firma dev bir yatırıma imza attı. Yıllık gelir hedefi 100 milyon YTL'lik ciro...

Abone ol Halıcılık, otomotiv ve petrol ürünleri sektöründe 35 yıldır faaliyet gösteren Şiraz Şirketler Grubu, Eskişehir'de 25 milyon dolar yatırımla kurduğu fabrikada Cardin Consept markası ile mobilya üretimine başladı. Fabrikadan önümüzdeki yıl 100 milyon YTL'lik ciro bekleniyor.

Cardin Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, 140 bayilikleri bulunduğunu, hedeflerinin ise 2009 yılı sonuna kadar 450 bayiye ulaşıp 100 milyon YTL ciro yapmak olduğunu belirterek, “Türkiye’nin her yerinde olmak istiyoruz. İnsan varsa, konut varsa mutlaka mobilya ihtiyacı vardır ve olacaktır” dedi.

KUZEY IRAK'A BİLE SATIYOR

Yunanistan, İran, Belçika, Mısır, KKTC, Almanya, Danimarka, Libya, Irak ve Dubai’yi gibi ülkelere ihracata başladıklarını, hedeflerinin ise üretimin yüzde 30’unu ihraç etmek olduğunu belirten Teker, 2 aydır Kuzey Irak'a da ihracat çalışmaları sürdürdüklerini şimdilik corner olarak satış yaptıklarını söyledi.

HEDEF İLK 5'TE OLMAK

Şirkette temel işin halıcılık olduğunu ifade eden Teker, “Bayi sayımız hızla artıyor. Yapılanmaya Batı’dan başladık. Batı bölgelerdeki yapılanma tamamlandığında hızla diğer bölgelerde de yerimizi alacağız. Hedefimiz üç yıl içerisinde sektörde ilk 5 arasında olmak” diye konuştu.

DEV TESİS

25 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan fabrikada, 1500 adet maksi takım, 4 bin 500 baza, 500 salon takımı, 5 bin yatak, 750 takım panel mobilya, yemek odası, yatak odası, genç odası takımı ve TV üniteleri üretiliyor. Bütün modellerin tasarımları, fabrika bünyesinde kurulu Ar-Ge birimi bünyesinde gerçekleştiriliyor.

“Mobilya sektörü ihracatın lokomotifi olacak”

Mobilya sektörünün Türkiye’deki hacminin 6 milyar dolar olduğunu kaydeden Teker, mobilya sektörünün ileriki yıllarda ihracatta lokomotif sektörlerinden biri olacağını söyledi. Murat Teker, “Hammadde de ve yarı mamul tedarikinde altyapının hazır olması en büyük avantajdır. Profesyonel ekibimizle tasarım ve Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde ürünlerimizi A kalitede üretiyoruz. Özellikle ürünlerimizin işlevsel olmasına çok amaçlı kullanılmasına özen gösteriyoruz” diye konuştu.

HALICILIKTAN DEV TESİSE

Cardin Mobilya’nın temelleri, 35 yıl önce atıldı. Cardin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker’in dedesi Bayram Teker, Niğde’nin Koyunlu köyünden ticaret yapmak üzere Eskişehir’e yerleşti. Oğulları Mustafa Teker, Ramazan Teker ve Salih Teker ile birlikte Eskişehir’de işler daha da büyüdü. Bayram Teker’in vefatıyla birlikte 2 oğul ve torunlar Murat Teker, Eyyup Teker ve Oğuzhan Teker işin başına geçtiler.

“Fabrikanın temelleri 2006’da atıldı”

Teker ailesi, perakendecilikte büyük başarı elde edince, kendi mobilyasını üretip bütün dünyaya ihraç etme kararı aldı. Bu kararın ilk adımını da 2006’da mobilya fabrikasının temelini atarak başladı. Fabrika 2007’de ilk üretimini yaptı. Ürün gamları belirlendi. Şu anda 25 bini kapalı 65 bin açık alan olmak üzere toplam 90 bin metrekare alanda üretim yapıyor.