BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  GÜNCEL

16 yıllık rüyayı Toptan gerçekleştirdi

Türkçe konuşan ülkeler asamblesi kurulması için sürdürülen 16 yıllık çalışmada sona gelindi. İstanbul’daki toplantıda ‘birliktelik’ kararı çıkacak…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Türk dili konuşan ülkelerin ortak bir platformda buluşması için 1992 yılında Turgut Özal döneminde atılan adım,meyvelerini verdi. Türk Dili Konuşan Ülkeler Parası Parlamentolar arası Asamblesi kuruluşu, 16 yıl sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan toplantıda gerçekleşiyor.

Türkçe konuşan ülkelerin parlamentoları arsında oluşturulacak bir birlik ile ülkeler arası ortak bir platformda buluşmak, parlamentolar arasında iletişim ve dayanışmanın ötesinde; Türk dili konuşan ülkeler arası bir ortaklık kurulmasına da hizmet edecek girişim; 1992 yılında Türkçe konuşan ülkelerin devlet başkanlarının Ankara’da bir araya gelmesiyle başlamıştı. Parlamentolar arası Konsey ve ardından TÜRKPA adıyla asamblenin kuruluşu için girişimler TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından somutlaştırıldı.

Azarbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin oluşturduğu ve Özbekistan ve Türkmenistan’ın da katılımı ile genişletilecek bu asamble ile ; geniş bir Türk coğrafyası oluşturulması, bu ülkeler arasında her türlü ilişkinin geliştirilmesi, ülkeler arasında başta dil olmak üzere kültür ve siyasi birlikteliklere kadar uzanacak ortaklığın kurulmasını sağlayabilecek.