BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konya'da köpeklere elektronik takip

Sokak hayvanlarına bakım ve kısırlaştırma yapan Konya Büyükşehir Belediyesi'nden kaçık yok. Köpekler mikroçiplerle takip ediliyor.

Abone ol

Konya Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi'ne getirilen dişi ve erkek köpekler, 5199 sayılı Kanun gereği aşıları yapıldıktan sonra kısırlaştırılıyor.

Köpekler, deri altlarına mikroçip takılarak alındıkları ortamlarına bırakılıyor, daha sonra elektronik ortamda takip ediliyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, sağlıklı olan dişi ve erkek köpeklerin 15 rakamlı uluslararası standartlara sahip deri altına enjekte edilen mikroçipler ile kayıt altına alındığı belirtilerek, hayvanların takibinin elektronik ortamda yapıldığı kaydedildi.

Her türlü aşıları yapılan hayvanların kısırlaştırma ve mikroçip operasyonu sonrası 3 günlük dinlenme döneminde antibiyotik, ağrı kesici ve pansuman tedavisine tabi tutulduğu kaydedilen açıklamada, uygulamaların ardından 7 gün de barınakta kontrol altında tutulan hayvanların kulak küpeleri takılarak doğal ortamlarına bırakıldığı vurgulandı.

5199 SAYILI KANUN GEREĞİ YAPILIYOR

Sahipsiz kedi ve köpeklerin kontrolsüz olarak sayılarının artmasının hem hayvan sağlığı hem de insan ve çevre sağlığı açısından bazı tehlikeleri beraberinde getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kısırlaştırma işlemi ile üremenin kontrol altına alınması, başıboş hayvan popülasyonunu önemli ölçüde azaltmakla birlikte; hayvanların huzursuzluğu, saldırganlığı, maruz kaldığı trafik kazaları da azalmaktadır. 5199 sayılı kanun; kısırlaştırılan, aşılanan, rehabilite edilerek işaretlenen, kayıt altına alınan hayvanların alındıkları ortamlara bırakılması esasını getirmiştir. Belediyelerimiz çalışmalarında sokakta kontrolsüz, aşısız, kayıtsız hayvan kalmamasını, kontrolsüz üremeyi önlemeyi hedefleniyor."

Açıklamada, ilçe belediyelerince doğal ortama salınan bu sağlıklı hayvanlar için yeterli sayıda beslenme istasyonları oluşturulduğunun altı çizildi.