BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.409,75
HABER /  GÜNCEL

İşte düşünülen askerlik süresi

Bedelli askerlik tartışması Genelkurmay'da başlatılan çalışmayı hızlandırdı. Açıklama Bakan Vecdi Gönül'den geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Bedelli askerliğe kapıları kapatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ilk işaretini verdiği tektip askerlikle ilgili çalışma başlatıldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''tek tip'' askerlik uygulamasına ilişkin, ''Genelkurmayda çalışma var, ama henüz kanunlaşma aşamasına gelmedi'' dedi.

Gönül, Brezilya Savunma Bakanı Nelson Jobim ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Bakan Gönül, bir gazetecinin, ''Tek tip askerlikte gelinen noktaya ilişkin'' sorusuna, ''Genelkurmay'da çalışma var, ama henüz kanunlaşma aşamasına gelmedi'' yanıtını verdi. Peki gelinen nokta ne? Kamuoyuna çalışmayla ilgili Genelkurmay'dan sızan bilgiler var.

SİNYALİ METİN GÜRAK VERMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Metin Gürak da, haftalık basın toplantısında, tektip askerlikle ilgili çalışmanın hala sürdüğünü; netleşince kamuoyuna açıklama yapacaklarını açıklamıştı.

MEVCUT SİSTEM NASIL?

Mevcut sistemde yükümlüler üç farklı koşulda askerlik hizmetini yapıyor. Üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay uzun dönem er olarak askerlik yaparken, üniversite mezunu yükümlüler 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor.

12 AY DÜŞÜNÜLÜYOR, SÜRE DEĞİŞEBİLİR

Çalışmalarda, askerlik hizmetinin “12 ay ve er” olarak yapılması üzerinde ağırlıklı olarak durulduğu, bu sürenin değişebileceği ancak çok kısaltılma beklenmediği belirtiliyor. Bu kapsamda, standart süre uygulaması sağlanana kadar uzun dönem askerlik yapan yükümlülere daha fazla maddi destek sağlanabileceği de kaydediliyor.

‘SİVİL HİZMET’ FORMULÜ

Yapısal düzenlemeler çerçevesinde polis ve öğretmen gibi, özellikli bazı meslek kollarındaki yükümlülerin askerlik hizmeti tartışma konusu. Bu grupların süreyi sivil olarak gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

POLİSLERE ÇÖZÜM ARANIYOR

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın polislerin görev yerlerinde eğitim yapmasına olanak sağlayan düzenleme üzerindeki çalışmasına Genelkurmay’ın bazı çekinceleri olduğu ve konu üzerinde çalışma yaptığı gelen haberler arasında.