BIST 10.301
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.404,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Et değil, düve ithal edelim önerisi

İthal et tartışmaları ticaret odalarının açıklamalarıyla büyüyor. İthal ete karşı çıkanların yanı sıra ithalat şekliyle ilgili eleştiriler de gelmeye başladı.

Abone ol

Adana Ticaret Odası Başkanı Muammer Çalışkan, et ithalatının uzun vadede ülkedeki hayvancılığı yok edeceğini belirterek, yapılması gerekenin düve ithalatını sağlayarak büyükbaş hayvan popülasyonunun artırılması olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz yıllarda süt fiyatlarının aşırı düşmesi ile başlayan ve et fiyatlarının çok yükselmesine sebep olan süreci değerlendiren Çalışkan, kontrolsüz süttozu ithalinin de neden olduğu süt fiyatlarının aşırı düşmesi ile süt üreticilerinin zarar etmeye başladığını hatırlattı.

Bu durum karşısında süt üreticilerinin mevcuttaki ineklerini kesime gönderdiğini ifade eden Çalışkan, "Buna bağlı olarak inek popülasyonu azalınca et üretimi yapan çiftliklere yavru arzı da azalmıştır. Bu durum beraberinde bugünkü sonucu getirmiştir." dedi.

ODA'DAN SOMUT ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çalışkan, Türkiye'nin en büyük iki çiftliğini barındıran Adana'nın Ticaret Borsası olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Süt üreticisi korunmalı. Bununla birlikte süt tozu ithalatı da korunmalı. Gerekir ise süt üreticisine destekleme pirimi verilmelidir. İnek kesimi (dişi büyükbaş) kesinlikle yasaklanmalı ve bu yasak sıkı denetlenmelidir. Yavru arzını dengelemek için damızlık düve ithal edilip bir miktar sübvanse ile mesleği süt üretimi olan besicilere dağıtılmalıdır. Ayrıca bunlarında kesilmemesi için sıkı bir denetim uygulanmalıdır. Aksi takdirde; piyasayı düzenlemek maksadı ile de olsa kesimlik hayvan ithalatı Türk hayvancılığına çok büyük zararlar verip bizi dışa bağımlı hale getirecektir. Et fiyatlarını istikrarlı hale getirmek için fiyatların değil hayvan popülasyonunun arttırılmasına ihtiyaç vardır."

Hayvancılığın işsizliğin çözümünde da önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Çalışkan şunları söyledi: "Hayvancılık aynı zamanda özellikle vasıfsız işçinin de en fazla istihdam edildiği sektördür. Ülkemizde hayvancılığın ölmesi işsizliği de artıracaktır. Vasıfsız işsiz ordusuna yenileri eklenecektir"