BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Konyada 2 milyon yıllık diş

Konya Ereğli'de kum ocaklarında bulunan 2 milyon yıllık 2.5 metrelik bir mamuta ait diş incelendi.

Abone ol

Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen beldesinde kum ocağında yapılan kazı sırasında bulunan, yaklaşık 2 milyon yıllık olduğu tahmin edilen bir mamuta ait diş fosili, Antropolog Prof. Dr. Erksin Güleç tarafından incelendi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erksin Güleç, 18 Haziranda bulunan 2,5 metrelik mamut fosilini yerinde incelemek ve yörede tespitler yapmak üzere Ereğli'ye geldi.

5 parça halinde kırılmış olarak bulunan Ereğli Müzesindeki 2,5 metrelik mamut dişini inceleyen, ardından da fosilin bulunduğu Zengen'deki kum ocağında incelemeler yapan Güleç, mamut dişi fosilinin bulunması haberini aldıktan sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ederek, Zengen bölgesinde inceleme izni aldıklarını ifade etti.

Mamutların yaşadığı dönemde bu bölgede bataklık ve göllerin bulunduğunu tahmin ettiklerini anlatan Güleç, iklim değişikliği sonucu, bölgedeki bataklıkların kurumasıyla birlikte mamutların toplu ölümlerle karşılaşmış olabileceğini düşündüklerini belirtti. Bölgede bilimsel kazıların yapılması gerektiğinin altını çizen Güleç, şunları kaydetti:

''Burada yapılacak kazılarda dünyanın geçmişini anlamamıza yardımcı olacak buluntular elde edilebilir. O dönemde insanlar Afrika kıtasından kuzey yarımküreye akın akın göç ettiler. Zengen, bu insanların göç yolları üzerinde bulunuyor. Bataklıkların o dönemde yoğun şekilde bulunduğu bu bölgede, insan fosilleri de bulunabilir. Burada o döneme ait insan fosillerine rastlanması durumunda, dünyanın çeşitli yerlerinden bilim adamları bölgeye gelmek isteyecektir.''

Güleç, yörede kazı çalışması yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi. 18 Haziran tarihinde Zengen'de belediyeye ait iş makinesi ile çalışma yapılan kum ocağında kazı sırasında, yaklaşık 2 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir mamutun 2,5 metre uzunluğundaki dişi bulunmuş, 5 parça halinde çıkarılan diş fosili Ereğli Müzesinde koruma altına alınmıştı.