BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çocukların renk tercihi

Çocukların renk tercihleriyle ilgili yapılan araştırmada, erkek ve kızların renk tercihleri ortaya çıkarıldı.

Abone ol

Çocukların renk tercihleriyle ilgili yapılan araştırmada, erkek çocukların kırmızı, kız çocuklarının ise pembeyi tercih ettikleri belirlendi. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Aile ve Toplum Dergisi'nin son sayısında yer alan ''Okul Öncesi Çocuk Oyuncaklarında Malzeme Kullanımı ve 4-6 Yaş Çocuklarının Renk Tercihleri'' konulu makalede, çocukların renk tercihlerini belirlemek için yapılan anket verileri de yer aldı.

Doç. Dr. Erol Burdurlu ile araştırma görevlileri Cankız Elibol ve Yalmaz Kılıç tarafından gerçekleştirilen araştırmada, oyuncağın beğenilmesi ve oynanmasında renk önemli bir faktör olduğuna dikkat çekildi. Beytepe Ana Okulunda eğitim almakta olan 4-6 yaş arası 50'si kız 100 çocuk ile yüzyüze görüşme yoluyla yapılan araştırmada, okul öncesi çocuklardan kızların, oyuncaklarda veya bulundukları ortamdaki donatı elemanlarında en çok pembeyi tercih ederken, erkeklerin tercihin kırmızı olduğu belirlendi.

Mavi, sarı ve kırmızı kız çocuklar tarafından en fazla tercih edilen diğer renkler olurken, erkeklerde ise mavi, mor ve sarı renkler alternatif olarak öne çıktığı saptandı. Kızlar tarafından hiç tercih edilmeyen renk siyah olurken, erkek çocukların en az tercih ettiği renk ise turuncu oldu. Turuncu ayrıca ortak tercihler arasında da en son sırada yer aldı.

Araştırma sonuçlarına göre, oyuncak üretiminde yaygın olarak kullanılan turuncu ve yeşil renklere çocukların ilginin az olduğuna işaret edilerek, kız çocuklar için tasarlanan oyun malzemelerinde pembeye yer verilmesi, erkek çocuk oyuncaklarında ise yıllardır öne çıkan mavi tonlarının yanında kırmızı rengin kullanılması önerildi. Ortak oyun malzemelerinde ise mavi ve mor tonlarının da kullanılabileceği kaydedildi.