BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Gurbetçiler kurala uymuyor

Türkiye'de gurbetçilerin karıştığı trafik kazalarının en önemli nedeni bizlere hiç yabancı değil.

Abone ol

Türkiye'de gurbetçilerin karıştığı trafik kazalarının en önemli nedeni olarak, trafikte, ''Türkiye'de kurallara uymam gerekmez'' düşüncesiyle hareket etmelerinin gösterildiği bildirildi. Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarıyla birlikte yurt dışında çalışan gurbetçilerin memlekete dönüşlerinin yoğunlaştığını belirtti.

Tombaklar, gurbetçilerin Türkiye'de araçlarıyla karıştıkları kazaların oranın her yıl yaz döneminde, diğer zamanlara göre önemli ölçüde arttığını, bu kazalarda pek çok gurbetçinin yaralandığını ya da hayatını kaybettiğini söyledi. Gurbetçilerin en çok memleketlerine gelirken kazaya karıştıklarının bilindiğini anlatan Tombaklar, kazaların yaşanmasında yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı dikkat dağınıklığının ciddi etkisi olduğunu, bu durumun yol uzadıkça kaza riskini artırdığını belirtti.

Tombaklar, istatistiklerin, memleketlerine gelirken kaza yapan gurbetçilerin yüzde 10-15'inin, ulaşacakları yere 10-50 kilometre kala kaza yapanlar olduğunu ortaya koyduğunu, bu durumun da yorgunluk ve uykusuzluğun gurbetçi kazalarındaki olumsuz etkisini net bir şekilde gösterdiği vurguladı. Gurbetçilerin, uykusuz ve yorgun halde seyahat etmelerinin önemli kaza nedenleri arasında olduğunun altını çizen Tombaklar, şunları kaydetti:

''Bu nedenle güvenlik güçlerinin, Yunanistan ve Bulgaristan sınırından ülkeye giren tüm gurbetçilere, uyuyup, dinlenmeden günde en fazla 5 saat araç kullanmaları gerektiğini anlatan broşürler dağıtmalıdır. Çünkü günlük 500 kilometreden fazla yolculuk, sürücüler için adeta kazaya davetiye çıkarmaktır. Ancak gurbetçi kazalarının en önemli nedeni, gurbetçilerimizin, batıdakinin aksine, Türkiye'de trafik kurallarına yeteri kadar uymamasıdır.

Türkiye'de gurbetçi kazalarının en önemli nedeni, 'Türkiye'de kurallara uymam gerekmez' düşüncesiyle kuralların hiçe sayılmasıdır.'' Tombaklar, gurbetçileri bu düşünceye iten sebeplerin ise Türkiye'de trafik denetimlerinde görülen eksiklikler, trafik cezalarının Batı ülkelerine göre daha az caydırıcı olması, trafik kurallarına çoğunlukla riayet edilmediği düşüncesi ve bir an önce memlekete ulaşma aceleciliği olarak sıralanabileceğini sözlerine ekledi.