BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.412,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konya Ovası Kanola hasadına başlıyor

Konya Ovasında, buğday’a oranla daha az maliyetli ve daha fazla gelir sağlayan kanola’nın ekimi yaygınlaşıyor.

Abone ol

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında, buğday’a oranla daha az maliyetli ve daha fazla gelir sağlayan kanola’nın ekimi yaygınlaşıyor. Konya Şeker A.Ş. tarafından anlaşmalı ektirilen kanola’nın hasadı yapılmaya başlandı.

Türk çiftçisinin gelir seviyesini yükseltmek için çeşitli projelerle çalışmalarını sürdüren Anadolu Birlik Holding iştiraklerinden Konya Şeker A.Ş., 7 bölgeye ayrılan ekim sahası içinde anlaşmalı olarak üreticilere farklı hububat ürünleri ektiriyor.

Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un direktifleri doğrultusunda, Beyşehir-Seydişehir-Çumra ilçelerinde patates ekimi yapılırken, Konya’da ise 3 yıldır bitkisel yağ kaynağı kanola ektiriliyor.

Bu yıl 3 bin dekar alanda ekilen kanola’dan dekar başına 350-400 kilo ürün alındı.

Selçuklu ilçesi Tömek Mahallesinde 80 dekar alanda çiftçi İsmail Sarı’nın tarlasına ekilen kanola hasadı için düzenlenen programda konuşan Konya Şeker Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çetiner, bölgede iklime en iyi adaptasyonu sağlayan kanola’dan beklenen verimin alındığı söyledi.

Ekim yaptırılmadan önce 90’a yakın kanola çeşidinin denendiğini kaydeden Çetiner, “Amacımız daha az maliyetle daha fazla gelir sağlayan kanolayı Konya Ovasında yaygınlaştırmak. Şuanda piyasada tonu 600-650 TL’den alınan bu ürüne 275 TL devlet desteği veriliyor, böylece ürünün tonu 900 TL’yi geçiyor. Ürününü hasat eden çiftçimiz şehrimizdeki yağ fabrikalarına giderek kanolayı satıyor ve işlenen bu ürün kullanılıyor. Kanola’nın pazar sorunu bulunmuyor” dedi.

Çetiner, buğday’a göre daha az sulanan ve dekar başına 300 kiloya yakın daha fazla verim elde edilen kanola’nın ekiminin yaygınlaşmasıyla Türkiye’nin yağ açığının giderilebileceğini ifade etti. Kanola ekiminin Trakya bölgesinde yaygın olduğunu, Konya Ovasında yaptıkları hasatla Avrupa normlarının üzerinde verim aldıklarını dile getiren Çetiner, anlaşmalı ürün ektirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların arından biçerdöverle hasat yapılırken değişik ilçelerden gelen çiftçiler ürünü inceleyerek uzmanlardan detaylı bilgi aldı.