BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.396,10
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Simav jeotermal ile şahlanacak!

8 bin konutun jeotermal enerji ile ısıtılmasıyla ilçeler bazında Türkiye birinciliğini elinde bulunduran Kütahya Simav, bir ilke daha imza attı.

Abone ol

Belediyenin önderliğinde Simav Jeotermal Platformu’nca düzenlenen ‘Kaygımız Büyük. Jeotermaline Sahip Çık’ konulu çalıştay, Teknoloji Fakültesi’nin Muradınlar Kampusu’nda başladı.

2 gün sürecek çalıştayın bu sabahki bölümünde Simav Jeotermal Platformu Genel Sekreteri Orhan Nasuhoğlu, Kaymakam Cengiz Horozoğlu, Belediye Başkanı Kasım Karahan, Çitgöl Belediye Başkanı Recep Yalçın birer konuşma yaptı.

Çalıştaya öğleden sonra 2 bölüm halinde devam edildi. Anadolu Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Can Ayday’ın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda Simav Jeotermal sahasının mevcut durumu ele alındı.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Kibici’nin oturum başkanlığını üstlendiği ikinci oturumda Simav Jeotermal Sahası Jeolojik yapısı ve bu yörede yapılan üretim şekilleri üzerinde duruldu.

Simav Jeotermal Çalıştayına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere, İller Bankası, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü üst düzey yetkililerinin yanı sıra Kütahya İl Özel İdaresi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Jeotermalli Belediyeler Birliği, İzmir İl Genel Meclisinin bazı üyeleri ile Simav’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve oda başkanlarıyla Simav Belediye Başkan Yardımcıları Doğan Eren ile Süleyman Özkan katıldı.

İlçeler bazında Türkiye’de jeotermal çalıştayının ilk kez Simav’da gerçekleştirildiğini, ifade eden Simav Jeotermal Platformu Genel Sekreteri Orhan Nasuhoğlu, Simav’ın bölgesel gelişim politikasını belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Nasuhoğlu, çalıştay sonrası açıklanacak sonuç bildirgesinin ülkenin enerji politikasının belirlenmesine önemli katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti.

Jeotermal enerjinin ilçede şehir ısıtması başta olmak üzere termal turizm ve tarım alanında kullanılmasıyla Simav’ın hayat biçimi haline geldiğini dile getiren Simav Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Allah’ın bir lütfu olan bu servetin akıllıca değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan yaptığı konuşmada, ilçedeki jeotermal enerji sektöründe devam eden gelişmeler ve ileriye yönelik beklentiler üzerine bilgiler verdi.

Çitgöl beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Recep Yalçın’da konuşmasında Kütahya İl Özel İdaresini eleştirdi. Yalçın,” Kütahya İl Özel İdaresi bizim yeni kuyu açma talebimizi göz ardı ederken başka şirketlere yangından mal kaçırır gibi ruhsat kesiyor. Bunu bir türlü anlayamıyoruz” şeklinde konuştu.
Simav Jeotermal Çalıştayı yarın gerçekleşecek iki oturumun ardından sona erecek.