BIST 10.196
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.405,87
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tosya kesesi cilt hastalıklarına birebir

Yapımı itibari ile Türkiye'de sadece Tosya'da üretilen banyo kesesi bir çok cilt hastalığına iyi geliyor.

Abone ol

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip Tosya kesesi, bir çok cilt hastalığına iyi gelmesi sebebi ile üreticiler banyo kese yetiştirmekte zorlanıyor.

Tosya kesesi, hamamlarda vücudun kirini çıkarmak için cilde sürülerek kullanılan ve içine elin gireceği kadar küçük torbalar halinde olan kıldan yapılmış dokuma ürünü.

Kastamonu'nun Tosya ilçesi Belediye Başkanı Kazım Şahin, kesenin kullanımının oldukça basit olduğunu ve yıllara dayanan sağlamlığının da tercih edilmesinin başka bir neden olduğunu söyledi.

Tosya kesesinin yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirten Başkan Şahin, sefere giden Osmanlı Padişahları'nın Tosya'dan geçerken Tosya kesesini gördüklerini ve çok beğendiklerini kaydetti. Başkan Şahin, “Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Tosya'mız, tarihi ve kültürel açıdan bir çok güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.

Tosya'da geçmişten gelen ve halen aktif olarak icra edilen bir çok meslek dalı bulunmaktadır. Bu güzide meslek dallarından biri ise sofçuluk olarak da bilinen dokumacılık mesleğidir.

Dokumacılık mesleğinin bir çok dalları olmakla birlikte bu nadide dokuma ürünleri içerisinde yer alan Tosya kesesi, banyolarda cilde sürülerek kullanılmaktadır. Üretim şekli ile Tosya'ya has olan kese, ülkemizin yanı sıra yurt dışından da oldukça rağbet görmektedir.

Üretimi oldukça zahmetli olan Tosya kesesi, dokuyan ustalarımızın alın teri ve yıllara dayanan bilgi birikimlerinin ürünüdür. Hamam ve banyolarda terledikten sonra tenimize sürülerek uygulanan kese, vücudumuzdaki kirlerin temizlenmesine bu şekilde de ter gözeneklerimizin açılmasını sağlıyor.

Ter gözeneklerimizin açılması ile vücudumuzun hava almasını sağlaması açısından çok sağlıklı bir üründür. Tamamen doğal ürünler kullanılarak üretilen Tosya kesesinin insan sağlığına hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Tosya'mız D100 yolu kenarında olması sebebi ile yerli yapancı bir çok turistin uğrak yeridir. Tosya'mıza gelen turistler, Tosya kesesini alarak yaşadıkları yerlere götürerek kullanmaktalar. Kullanıldıktan sonra ise çok memnun kaldıklarını dönüşlerinden bizlere ifade etmektedirler” dedi.