BIST 10.503
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.474,27
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut alacaklara uyarı

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu, konut almak isteyenleri uyardı

Abone ol

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu, konut almak isteyenleri uyardı. "Yılsonuna kadar fiyatlar düşecek" diyen Koçoğlu, herkesin fırsatçılık yaptığını fiyatların da bu nedenle yükseldiğini söyledi

TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, bugünlerde konut almak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu. İnşaatta maliyetlerin anormal arttığını söyleyen Koçoğlu, "Bu tabloda konut almak akıllıca iş değil. Çünkü, yıl sonuna kadar fiyatlar düşecek" dedi. Koçoğlu, konut kredisi faizlerindeki yükselişin ilk anda konut sahibi olmak isteyenleri mutsuz etse de, piyasadaki dengeleri bir nebze de olsa sağladığını vurguladı. Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,75"e kadar yükseldiğini anımsatan Koçoğlu, "Böyle olmasaydı, inşaat malzemelerinin fiyatı değil yüzde 50-70, yüzde 100"ü bile aşabilirdi" dedi.


KARABORSA PATLADI
KOÇOĞLU, faiz artışına rağmen başta demir olmak üzere birçok inşaat malzemesinin karaborsada olduğunu, demir çelik fabrikalarının ürün verebilmek için 15 günden 1 aya kadar süre verdiğini vurgulayarak, "Demir fiyatlarındaki artış yılbaşından itibaren yüzde 60"ı geçti. Hep demir ve çimentodaki artış konuşuluyor ancak, seramiğin fiyatı da yüzde 100"e ulaştı. Herkes fırsatçılık yapıyor. Girdisi dövize dayalı olan ürünlerde maliyet artışı olabilir ancak, dövizle hammadde almayanlar da zam yapıyor. İnşaat malzemeleri karaborsada. Fiyatlarda tırmanış sürerken, inşaat malzemecisi de şımarmaya devam ediyor. Alçıpan bile bulamaz olduk" dedi. TOKİ yetkilileriyle görüştüklerini söyleyen Koçoğlu, "TOKİ, konut yapımında frene basma sözü verdi. Müteahhitler de dayanabildiği kadar dayansın, malzeme almasın. Böyle olursa, konut fiyatı yıl sonuna kadar yüzde 30 düşer" dedi.