BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yargıda kritik seçim

Yargı çevreleri, Nuri Ok’tan boşalacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerine kilitlendi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle aynı tarihe rastlayan seçimde, yeni atamayı Sezer"in mi yoksa yeni Cumhurbaşkanı"nın mı yapacağı tartışılıyor...

YARGININ zirvesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçimini tartışıyor. Cumhurbaşkanı seçimi ile Yargıtay Başsavcısı seçimi, gelecek yıl aynı tarihlere rastladığı için, yeni Başsavcıyı Ahmet Necdet Sezer"in mi, yoksa yeni Cumhurbaşkanı"nın mı atayacağı, yargı kulislerinin en önemli gündem maddesi oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok"un görev süresi 21 Mayıs 2007"de sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi de mayıs ayında yapılacak.

Başsavcı seçimi de mayısta

Seçimde aday olmayı düşünen yüksek yargıçlar da, atamayı kimin yapacağını şimdiden konuşmaya başladı.

Anayasa"ya göre, Yargıtay Başsavcısı seçimlerinde en çok oyu olan beş aday Köşk"e bildiriliyor ve Cumhurbaşkanı bunlar arasından birini Başsavcı olarak atıyor. Ancak Cumhurbaşkanı"nın, en çok oyu alan adayı atamak gibi bir zorunluluğu yok. Yargıtay genelgesine göre ise, Başsavcı seçimi, görev süresinin dolmasından bir ay kadar önce yapılıyor. Yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçimini doğrudan etkileyecek olan Cumhurbaşkanı seçimi de Mayıs 2007"de yapılacak. Cumhurbaşkanı Sezer, 5 Mayıs 2000"de seçilmiş, 16 Mayıs"ta da göreve başlamıştı. Cumhurbaşkanı seçim süreci 16 Nisan 2007"de başlayacak. Yasaya göre 10 günlük aday başvurma süresi var. 20 gün içinde de seçim süreci tamamlanacak. 26 Nisan"da adaylar kesinleşmiş olacak.

Başsavcılık seçimleri için de süreç 20 gün önce başlıyor. Ok"un görev süresi 21 Mayıs"ta dolacak. 29 Nisan 2003"te seçilen Ok, seçildikten 20 gün sonra görevi Sabih Kanadoğlu"ndan devralmıştı.

Bu takvime göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçim sürecinin 1 Mayıs 2007"de başlaması gerekiyor. Yargıtay"daki seçimlerin sonuçlanmasının ardından en fazla oyu alan 5 adayın ismi Cumhurbaşkanı"na sunulacak. Cumhurbaşkanı"nın ise bu isimlerle ilgili 15 günlük inceleme süresi var. Yargıtay"ın Köşk"e en geç 6 Mayıs"a kadar seçim sonucunu bildirmesi gerekiyor. Öte yandan 16 Nisan"da yeni Cumhurbaşkanı henüz görevi devralmamış olacak. Yargıtay seçimleri de yeni Cumhurbaşkanı"nın seçildiği, ancak göreve başlamadığı tarihe denk geliyor.


OK, ERKEN AYRILIR MI?
BİR önceki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçimlerinde Ergül Güryel"den sonra en fazla oyu alan Nuri Ok, ikinci sırada yer aldığı halde Sezer tarafından bu göreve atanmıştı. Yargı çevrelerinde, Ok"un Cumhurbaşkanı Sezer"i zor durumda bırakmamak için Ocak 2007"de emekli olabileceği de iddia ediliyor. Ok"un görev süresi dolmadan emekliye ayrılması halinde tartışma yaşanmayacağına dikkat çeken yargı çevreleri, "Başsavcı yaş haddinden emekliye ayrılmayacağına ve yenileme seçimlerine katılmayacağına göre üç ay erken emekliye ayrılması olumsuz karşılanmaz" değerlendirmesini yaptı.

Haber:Yasemin Güneri
Kaynak:Star Gazete