BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.384,39
HABER /  GÜNCEL

Komando böcekler iş başında...

Karabük Orman İşletmesi laboratuvarlarında üretilen "komando böcekler" göreve hazır

Abone ol

Karabük Orman İşletmesi laboratuvarlarında üretilen ve Latince adı Thanasimus formicerus olan "komando böcekler" göreve hazır. 2009 yılında 5 bin 310 adedi doğaya bırakılan böceklerden bin adedi daha ağaçların kabukların altına gizlenerek ormana zarar veren haşerelere karşı mücadele edecek.

Geçtiğimiz sene 5 bin 310 adet komando böceği orman zararları ile mücadele için doğaya bıraktıklarını belirten Orman Mühendisi Altun Aktaş, "2008 yılına kadar Orman zararlıları ile kimyasal yöntemlerle mücadele ediliyordu. Ama bu da doğadaki dengeyi bozuyor. Bu yüzden mücadeleyi doğal yollarla yapılmaya karar verdik. Bu anlamda böceklerin düşmanı olan ve Türkçe bir ismi olmadığı için komando böcek dediğimiz bu böcekleri laboratuvar ortamında biyolojik olarak üretip doğaya salıyoruz. 2009 yılında doğaya 5 bin 310 adet komando böceği salındı. Bu böceklerin faydası büyük. 2009 yılında 23 Haziran'a kadar kabuk böceği olan ağaç sayısı 89 Bin 777 metreküp iken bu yıl sayı 16 bin 315'e düştü. Yaklaşık yüzde 82 azalma meydana gelmiştir. Nisan ayı itibarı ile üretimine başladığımız böcekleri 45 gün içinde doğaya salıyoruz. Haziran ayı sonuna kadar bin adet salmış olacağız. Bunun yanı sıra karınca nakli kuş yuvası asılması da faydalı olmuştur. Bu böcekleri rutubetli, karanlık bir ortamda 22 derece sıcaklığı olan özel odalarda deney tüpleri içinde üretiyoruz." dedi.

Daha çok kayın ağacı kabukları altında olan kabuk böcekleri çam ağaçlarında da görülüyor.Üretilen komando böcekleri böceklerin görüldüğü ormanlık alanlara salınıyor.