BIST 10.055
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.433,15
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kızlar raconu seviyor

Şiddet yanlısı liseliler sohbetlerinde, 'emanet, ortam, racon' kelimelerini sıkça kullanıyor

Abone ol

Okullardan her gün olumsuz haberler geliyor. Lise öğrencilerinin kullandığı "emanet, ortam, vurmak, racon" gibi kelimelerle garip jargon ise olayın boyutlarını gözler önüne seriyor. Yaşanan olayların hedefe oturttuğu internet kafelerdeki durumu izleyen muhabirlerimizi kafenin girişinde ellerinde sigara ve tesbihlerle öğrenciler karşılıyor.

ÜRPERTEN CEVAPLAR

İnternet kafe işletmecisi, öğrencilerin içeride sigara içmesine izin vermediği için kapı önüne çıkmak zorunda kalan liseli öğrenci grubu, akranlarının öldürülmesine dair düşüncelerini anlatıyor. Cevaplar oldukça ilginç: "Taşımış vurmuş abi, ne düşüneceğiz." Babası taksicilik yapan Y.T.'nin bu cevabının ardından bu kez ismini söylemek istemeyen bir başka öğrenci, "Ne geliyorsa emanetten geliyor, emanetleri kaldırmaları lazım" diye cevaplıyor soruları. "Okulda hiç dayak yediniz mi?" sorusunu "Biz kendimize dayak attırmayız, döveriz" diye cevap veren gençlerin okullarda yaşanan gruplaşmalara dair değerlendirmeleri de bir hayli çarpıcı: "Bazı arkadaşlar kendilerini güvende hissetmek için gruplarla ve çetelerle yakınlaşmaya çalışıyor. O zaman kimsenin kendilerine dokunmayacağını düşünüyor."

KIZLAR RACONU SEVİYOR

Kavgaların en önemli nedeninin kızlar olduğunu belirten B.C. isimli öğrenci, iki gün önce bir arkadaşlarının sevgilisine laf atıldığı için kavga ettiklerini anlatıyor. A.İ.Ö. isimli bir başka öğrenci de, "Kızlarla erkekleri ayrı yerlere koysunlar, olay filan kalmaz. O zaman sigara da olmaz, alkol de uyuşturucu da..." diyor. 6 ya da 7. sınıftan itibaren filört etmeye başladıklarını söyleyen öğrencilerden M.D.'nin şu sözleri de, okullardaki öğrenci ilişkilerinin ipuçlarını veriyor: "Kızlar racon kesenle çıkıyor abi, çünkü o zaman okulda kimse o kıza dokunamıyor." Bir başka öğrenci de, okulda kavgayla isim yapan öğrencilerin haraç bile kestiğini söylüyor.

KAFECİLER DE ŞİKAYETÇİ

Bir internet kafenin Bülent isimli işletmecisi ise öğrenci-internet cafe ilişkisi hakkında, "Biz kafede öğrencilere sigara içirmiyoruz. Okul idarecileri de gelip sık sık denetliyor. Ancak kapının dışına çıktığı zaman öğrencilere bir şey diyemiyoruz. Bir çok kafe sahibi, müşteriyi kaçırmamak için kuralları uygulamıyor"dedi.

Haber: Recep Yeter
Kaynak: www.yenisafak.com.tr