BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.382,09
HABER /  GÜNCEL

Öcalanla asla olmaz

Lagendijk'ten 2. flash çıkış: "Kürtler Öcalan'la asla bir şey elde edemez"

Abone ol

"Üniversitelerde başörtüsü yasağı kalksın" çağrısıyla dikkatleri çeken AB'nin önemli kurmayı Lagendijk'ten 2. flash çıkış: "Kürtler Öcalan'la asla bir şey elde edemez"

Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) yıllık toplantısına katılmak üzere Washington'da bulunan Türkiye-AB Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ile başörtüsü yasağı ve Kürt sorunu üzerine konuştuk:

* Türkiye'deki üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılması için çağrıda bulunmuştunuz. Nasıl tepki aldınız?
CHP bizi, AKP hükümetinin isteği üzerine hareket etmekle suçladı. Onur Öymen bu tutumumuzu AKP'ye yakın olmamızın, hatta hükümetin cebinde olmamızın yeni bir kanıtı olarak niteledi. Hollanda Yeşilleri'ne göre başörtüsü hiçbir şekilde yasaklanmamalı. Ama bana göre maaşları devlet tarafından ödenen ve devleti temsil eden kişiler başlarını örtmemeli. CHP'nin tavrını biliyoruz ama AKP'ninki net değil.

* AKP'nin cebinde olduğunuz iddiasıyla sık sık karşılaşıyor musunuz?
Benim gibi bir Yeşil Parti üyesini, AKP'nin cebindeynıiş gibi göstermek siyasi maharet gerektirir, ama başörtüsü ve ordu-siyaset ilişkisi konularında CHP'ye değil, AKP'ye yakın olduğum doğrudur. Dışardan bakanın kafası karışabilir ama AKP birçok konuda CHP'den daha olumlu adını atıyor.

* Kürt sorununda hem AKP'yi, hem DTP'yi eleştiriyorsunuz...
AKP'lilerin çoğu Kürt sorununun barışçıl yolla çözülmesini istiyor, fakat çok da ileri gitmemeleri için baskı altında tutuluyorlar. Erdoğan Ağustos'ta konuştu, PKK Eylül'de yeniden saldırılarına başladı. Erdoğan'ın beklediği bu değildi. Kürtler ciddi hatalar yaptı. Osman Baydemir, Leyla Zana ve Ahmet Türk, istemeden de olsa Öcalan'ın çok fazla etkisinde kaldı. Halbuki Öcalan'la asla bir şey elde edemezler. Şahsen Öcalan'ın hiçbir şekilde Kürtler adına pazarlığa oturabileceğine inanmıyorum. Başka birinin ortaya çıkması lazım.

* Birilerinin Öcalan'dan bağımsızlaşmasını mı bekliyorsunuz?
Bunun zor olduğunu biliyorum ama AKP iktidarı gibi bir fırsatı tepip de ne yapacaklar? Ben yıllarca Kürtler'in yanında oldum. Bu süreçte onları eleştirdim. Geçmişi bırakıp, yeni isimlerle ileriye doğru gitmelerini istedim. Zor ama mecburlar. Böyle yaparlarsa Öcalan'ın eskisi kadar önemli olmaktan çıkacağını da göreceklerdir.

Ruşen Çakır/Vatan