BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.384,69
HABER /  GÜNCEL

Kırım'ın Rusya'ya ilhakına bir adım daha

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kırım'ın Rusya'ya ilhak edilmesi yönünde bir adım daha atarak parlamentoya Kırım'ın birleşme talebini resmen iletti.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kırım'ın Rusya'ya ilhak edilmesi yönünde bir adım daha atarak parlamentoya Kırım'ın birleşme talebini resmen iletti.

Putin dün de kararnameyi imzalamıştı. Devlet başkanı bugün yerel saatle 15'te Rusya parlamentosunun iki kanadına konuşma yapacak.

Kırım yetkilileri, Pazar günü yapılan halkoylamasında seçmenlerin % 97'sinin Ukrayna'dan ayrılma yönünde oy kullandığını açıkladı.

Avrupa Birliği ve ABD, söz konusu oylamayı yasa dışı ilan etmiş ve almıştı. Yaptırımlar Rusya ve Ukrayna'dan 21 yetkiliyi kapsamına alıyor.

Rus haber sitesi Gazeta.ru bu konuşmadan sonra, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov'un "Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılması" yönünde bir anlaşmayı imzalamalarının beklendiğini bildiriyor.

Kırım 1954 yılında, Sovyet yönetimi altındayken Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmişti. Kırım nüfusunun çoğunluğu Rus.

Ukrayna'da aylarca süren protestolar ardından Moskova yandaşı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya kaçması üzerine, Şubat sonunda yarımada Rus yanlısı güçlerce ele geçirilmişti. Kremlin bu güçlerin Rus askerleri olduğunu yalanladı ama Yanukoviç'ten gelen resmi yardım talebi ardından milletvekillerinin Kırım'da kuvvet kullanılmasına yetki verdiğini kabul etti.