BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.406,38
HABER /  GÜNCEL

Gülen Cemaati'nin 12 kişilik 'Bilgeler Konseyi'

Fethullah Gülen Cemaatinin 3 çemberli bir sistemi olduğu ve 12 kişilik bir de 'Bilgiler Konseyi' olduğu öne sürülüyor. Belgeler ABD'li düşünce kuruluşundan.

Abone ol

ABD gizli örgütü CIA'in düşünce kuruluşu Stratfor’un raporunda Gülen Cemaatinin yapılanması anlatılıyor. Rapora göre cemaatin 12 kişilik “Bilgeler Konseyi var. Bu konsey de iç, orta ve dış çember olarak adlandırılan yapılanmayı örgütlüyor. 

Akşam Gazetesi'nin haberine göre Fethullah Gülen ve cemaatinin nasıl yapılandığını araştıran FBI Danışmanı Prof. Paul L. Williams’in iddiaları, Wikileaks’te CIA’nin düşünce kuruluşu olarak bilinen Stratfor yetkililerinin yazdığı raporlarda yer alıyor.

Bu yazışmalarda Gülen ve cemaat yapılanması hakkında da son derece çarpıcı bilgiler var.

DIŞ, ORTA, İÇ ÇEMBER

Cemaatin yapılanmasında 3 çember yer alıyor.

DIŞ ÇEMBER : Cemaatin hizmetlerinden faydalanan ve bursunu alan, haftalık sohbetlere katılan çoğu lise öğrencisinden oluşuyor.

ORTA ÇEMBER : Dış çemberin faaliyetleri için kaynak yaratan ve iç çemberdeki üyelerin maaşlarını ödeyen işadamlarından oluşuyor.

İÇ ÇEMBER : Öğretmenler, gazeteciler, lobiciler ve Gülen’e bağlı okulların, kurum ve kuruluşların yöneticiliğini yapan üst düzey kadronun bulunduğu çember.

ALTIN NESİL:  Gülen’e en sadık olan iç çemberin üyelerine cemaat içinde “altın nesil” adı veriliyor.  Bu çemberdekilerin çoğunun 1970 ve 1980’li yıllarda harekete katıldığı ve Gülen’in en sadık takipçileri olduğu ifade ediliyor. Gülen henüz Türkiye’deki camilerde vaazlar verirken harekete katılan bu gruba ‘Altın Nesil’ denildiğinin de altını çiziyor.

100 KİŞİLİK SADIK BİR EKİP KORUYOR

Belgelerde Gülen’in 100 kişilik sadık bir ekip tarafından korunduğu ifade ediliyor. Sharon-Krespin, Gülen’in ABD’deki çiftliğinde üst düzey bir cemaat üyesinin “Emniyet’te polis kıyafeti giyerek yönetici olan imamlar var. Birçok Emniyet mensubu emirlerini bu imamlardan alıyor” sözlerine de yer veriyor.

OKULLARIN SAYISI BİLİNMİYOR

18 Kasım 2009 tarihinde Stratfor’da çalışan Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Reva Bhalla’nın gönderdiği yazıda ise Gülen Cemaati’nin geniş bir portresine yer veriliyor. Cemaat üyelerinin milyonlarca dolara ve dünya genelinde aralarında liselerin de olduğu çok sayıda kurum ve kuruluşa sahip olduklarını söyledikleri bilgisine yer veriliyor. Gülen’in Türkiye'deki Emniyet istihbarat daireleri üzerinde de çok güçlü etkisi olduğunun altı çiziliyor. Gülen’in Türkiye’nin geleceği konularına özellikle eğildiğinin altını çizen analiz raporunda cemaate ait kurum, kuruluş ve okulların tam sayısının bilinemeyeceği ifade ediliyor.

'TÜRKİYE'DEN DAHA BÜYÜK PAY'

- Gülen'in AK Parti’ye rakip bir siyasi oluşum olduğunun altı çiziliyor. CIA’ye gönderilen analizde cemaatin Türkiye’den “daha büyük pay istediği” ve en güçlü üçüncü siyasi güç olduğu ifade ediliyor. Washington’da bulunan Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü (MEMRI) Direktörü Rachel Sharon-Krespin’in gönderdiği ‘Büyük İhtiras’ adlı yazısı da WikiLeaks belgeleri arasında bulunuyor.