BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Kılıçdaroğlu'ndan Romanlara müjde

CHP Lideri Kemal Kılıçdoğlu partisinin grup toplantısında Romanların mecliste yer alması için gerekeni yapacağını söyledi.

Abone ol

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdoğlu Özgecan cinayetinden İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na, Romanların sorunlarından, hükümet politikaların kadar her konuya değindi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Türkiye'nin konuştuğu Özgecan cinayeti dolayısıyla üzüntülerini ifade etti. Hükümetin kadınların nasıl giyineceğinden, kaç çocuk doğuracağına kadar herşeye karıştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Özgecan toplumun vicdanı oldu" dedi.

"HÜKÜMET HERŞEYE MÜDAHALE EDİYOR"

Allah kimseye evlat acısı vermesin diyen Kılıçdaroğlu, Özgecan'ın ateşinin bütün ülkeyi yaktığını söyledi. Siyasal iktidarın kadınlara nefes aldırmamaya and içtiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Her şeye müdahale ediyor, her olaya müdahale ediyor. Bırakın da insanlar biraz rahat nefes alsın, her olaya karışıyor" dedi.

2014 yılında 5406 kadın öldürüldüğünü, bunun tam bir katliam olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığını belirtti.

İÇ GÜVENLİK YASA TASARISI

Türkiye'de kadınların evlerinden çıkamayacakları noktaya gelineceğini de söyleyen Kılıçdaroğlu, 207'den bu yana 183 kişinin de polis kurşunuyla hayatını kaybettiğini belirterek, "Çünkü o tarihte polise silah kullanma yetkisi verildi. Şimdi İç Güvenlik Yasa Tasarısı geldi. Verilen yetki az, biraz daha yetki vereceğiz diyorlar. Biz üzerimize düşen görevi parlamentoda yapacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Parlamentonun iç tüzüğü bize hangi yetkileri veriyorsa bunu sonuna kadar kullanacağız. Bu ülkenin demokrasisi için, bu ülkede mutlu insanlar yaşasın diye yapacağız" diye konuştu.

SORUNLARI EN YOĞUN YAŞAYAN ROMANLAR

CHP Grup toplantısına katılan Romanlara da hoşgeldin diyen Kılıçdaroğlu, romanların sorunları en yoğun yaşayan kesim olduğunu söyledi. "Bir yerde romanlarla ilgili yapılan ankette, hiç okula gitmeyenler yüzde 24, ilkokul yüzde 43, ortaokul 8.4, lise mezunu yüzde 2, üniversite mezunu binde 4, kayıtdışı çalışan roman vatandaşlar yüzde 96. 12 yılda romanlar için hiçbirşey yapılmadı. Ama ben CHP Genel Başkanı olarak söz veriyorum, sizin bütün sorunlarınızı çözmek benim namus borcumdur. İstedikleri, eşit yurttaş olmak istiyoruz diyorlar, sizin hakkınız. Bizi dezavantajlı grup olarak tanımlıyorlar, bunu reddediyoruz diyorlar. Biz de bunu reddediyoruz. Romanların olduğu her yerde bir kadın merkezi olmalı. CHP'li belediyelere talimat verdim, sizin olduğunuz yerlerde kadın merkezleri kuracağız. Her roman mahallesinde çocuklar için kreş ve eğitim merkezleri olacak. Bunu talimat verdim. Bizim belediyelerimizde bu yapılmamışsa bana telefon açın ben bunu sağlayacağım. Kentsel dönüşümü de sizin arzu ettiğiniz şekilde yapacağız. En önemlisi onların derdini dile getirecek parlamentoda biri olmalı, onun da sözünü veriyorum"

YOLSUZLUK

Ülkenin son döneminde bir ekonomik kriz yaşandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Ecevit hükümetinin gelerek bankacılıkla ilgili düzenlemeler yaptığını, enflasyonu düşürdüğünü, pek çok doğru uygulamalar yaptığını anlattı. Merkez Bankası'na da o dönemde bağımsızlık verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, yolsuzluk konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ciddi bir çalışma yapmadığını ifade etti. Hz. Muhammed'in "Öyle bir zaman gelecek ki rüşvet hediye adını alacak" dediğini belirterek, bu hadisin günümüzü anlattığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "4 yıl içinde yoksulluğu tarihe gömeceğim, insanın insana kulluğunu kaldıracağım. Sosyal devlet neyi gerektiriyorsa onu yapacağım" dedi.

İŞSİZLİK

5.5 milyon işsiz olduğunu, bunun için hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Gidip Avrupa'ya 'İşsiz varsa bize gönderin' diyorlar. Emin olun Aziz Nesin'in aklına gelmez bu. Yurt dışından mimar mühendis getireceklermiş. Allah bilir bunlardan komisyon da alırlar. Toplumda derin bir uçurum var. Boşanma yüzdesi evliliği geçti. Her 5 evlilikten biri boşunmayla sonuçlanıyor. Toplumu derinden sarsan bir olay var. Bunlar manevi değerleri güçlendireceklerdi sözde, ceplerini güçlendirdiler, vatandaşı perişan ettiler. Bu boşanmaların sebebi ekonomik sorunlar, şiddet görme, adam işsiz gelip intikamını eşinden alıyor, sonra aileler arası geçimsizlik. Bütün bunlar vatandaşı borç batağına itmiş durumda. İçinde bulunduğunuz tablo nedir onu bir görün diye rakamlar vereceğim. Bunlar devletin rakamları. Vatandaşın bankalara borcu, 2002'de 6 milyar, 2014'te 353 milyar lira. Bu vatandaş ne yapacak. Bütün bu vatandaşlara sesleniyorum, korkma CHP iktidarında seni bu borçlardan kurtaracağım"

BORÇLULUK ORANI

Hane halkı gelirinin yüzde 177 artmasına rağmen borcunun yüzde 2000 arttığını belirten Kılıçdaroğlu, "Ben bu milletin sabrına hayranım. Hala Ak Parti'ye oy vereceğini söyleyenler var. Onlara oy verirseniz vallahi sizin evlerinizi de alırlar" dedi.

Hırsızlığın yüzde 288, gasp ve yağmada yüzde 325, sahtecilikte yüzde 307, zimmet işinde yüzde 540, rüşvette yüzde 684 artış olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Hapishaneler dolmuş taşmış durumda. Krizin en yoğun olduğu zamanda 59 bin hapiste, 2014'te 152 bin kişi hapiste. 12 yılda çocuklarımız uyuşturucu batağına sürüklendi. Okulların önünde peynir ekmek gibi uyuşturucu satılıyor. Hükümet yok ki, başbakanlık koltuğunda oturan kimse yok ki, emin olun 23 Nisan çocuğu otursa talimat verecek polise. Vatandaşı kurşunlayacağına git şu uyuşturucuyu engelle. 2009 ile 2013 arasında sentetik madde kullanan çocukların sayısındaki artış yüzde 658. Uyuşturucu bağımlısı 2007'de 38 binde 258 bine çıkmış. Bunlar bizim çocuklarımız. Bu başbakan ne yapıyor?"

EMEKLİYE BİRER MAAŞ İKRAMİYE

Ülkenin iyi yönetilmediği ve Ak Parti hükümetlerinin uygulamaya koyduğu bütün politikaların çöktüğünü belirten Kılıçdaroğlu, ekonomi politikasının da çöktüğünü, 5.5 milyon insanın işsiz olduğu bir yerde ekonomi politikasından bahsedilemeyeceğini anlattı. Emeklilere seslenen Kılıçdaroğlu, "Benim başbakanlığımda ramazan ve kurban bayramında birer maaş ikramiye alacaksın. Huzur neymiş, torununu sevmek neymiş Türkiye görecek. Şimdi sen hastaneye gidiyorsun para, eczaneye gidiyorsun para. Maaşından kesiyorlar. Sağlıkta devrim yaptı dediler, devrimi cepleri için yaptılar." diye konuştu.

Türkiye'de bir tarım politikası da olmadığını, petrol fiyatlarının 115 dolardan 50 dolara düştüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Taksi şoförünün benzin fiyatı niye yüzde 55 düşmüyor. Düşüremezler, çünkü bunlar Zarrab'ın önüne yatıyorlar" dedi.

DIŞ POLİTİKA

Bütün komşularımızla iyi olacağız diye başlanan dış politikanın da çöktüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, "Şimdi bütün komşular düşman. 1 milyon 700 bin Suriyeli kayıtdışı çalışıyor. Vatandaş bir gün için 60 lira istersen, Suriyeli 20 lira istiyor. 1 milyon 700 bin Suriyeliyi ülkesine göndereceğiz ve benim kendi vatandaşım iş bulacak" dedi.

Gençlerin siyasete girmesini isteyen Kılıçdaroğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın gençlere teslim edileceğini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda da en az yüzde 70 kadınların çalışacağını anlattı.