BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kemal Derviş'ten komşuyu kurtaracak reçete

Derviş'e göre 'Yunanistan'da büyümenin yolu deniz, gemiler ve güneş enerjisinden geçiyor'.

Abone ol
İngiliz gazetesi Financial Times bu sabahki sayısında, eski Türkiye maliye bakanlarından Kemal Derviş'in Yunanistan'a krizden çıkış yolları önerdiği bir makaleye yer veriyor.

Şu anda ABD'deki Brookings Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olan Derviş'e göre 'Yunanistan'da büyümenin yolu deniz, gemiler ve güneş enerjisinden geçiyor'.

Yunanistan'ın devasa borçlarını geri ödeme yollarının tartışıldığı ve Atina'ya çeşitli öneriler getirilen bir sırada, Derviş ekonominin yeniden büyüme rotasına sokulmasının önemine işaret ediyor.

Büyüme sağlanmadığı sürece, boröların GSMH'ya oranının artmaya devam edebileceğini kaydeden Derviş'e göre, vergi ve harcamalara ilişkin kararlar da büyüme hedefleri gözönğnde bulundurularak alınmalı.

Yüksek kaliteli bir turizm sektörünün, Yunanistan'ın geleceğinde merkezi öneme sahip olacağını belirten Derviş, bu sektörün kültürel etkinlikler artırılıp, iyi fiyattan yüksek kaliteli tıp hizmetleriyle desteklenmesi gerektiği kanısında.

Kemal Derviş Yunanistan için katma değeri yüksek tarımın önemine de vurgu yapıyor.

Gemicilikten elde edilen gelirlerin daha büyük bir kısmının kanalize edilmesi bir başka öneri.

Derviş'in Atina'ya bir diğer önerisi de, yüksek teknoloji sektöründe nişler bulmak.

Son olarak da, rüzgar ve güneş enerjisi için büyük potansiyeli olan Yunanistan'ın yeşil teknolojiye ağırlık vermesi.

Kemal Derviş, 'Yunanistan ve dostlarının zaman ve beyin güçlerini, bu ülkenin borç ödemelerinde ince ayarlar yapmaya harcadıkları kadar, kısa ve uzun vadeli büyüme stratejilerin de tahsis etmeleri gerektiği' kanısında.