BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısırlı eylemciler yeniden Tahrir Meydanı'nda

Hükümetin reform sürecinde yavaş hareket etmesinden rahatsız olan Mısır muhalefeti, halkı dev bir protesto gösterisi için Tahrir Meydanı'nda toplanmaya çağırdı.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin üzerinden altı ay geçtikten sonra halk bir kez daha bu kez değişim sürecinin yavaşlığını protesto etmek amacıyla Kahire'deki Tahrir Meydanı'na dönüyor.

Mısırlılar, hükümetin reformlar için gerekeni yapmadığından şikayetçi.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne'in aktardığına göre halk gece boyunca Tahrir Meydanı'nda toplanmayı sürdürdü.

Polis, halkla çatışmaya girmekten kaçınırken çadırlar kuruldu.

Hatta kimi yerlerde göstericilerin trafiğe de müdahale ettikleri gözlendi.

Protesto gösterileri organize eden gruplar, Tahrir Meydanı'nda onbinlerce kişinin toplanmasını bekliyor.

Mısırlılar, Mübarek ve iktidarıyla ilişkili diğer yetkililerin derhal yargılanmasını istiyor ve tepkilerini sokaklara çıkarak duyuruyor.

Kimileri ise devam eden protestolardan rahatsız; hayatın normal akışına dönmesini ve ekonominin canlanmasını umut ediyor.

Bunun yanı sıra kalabalığa karışıp şiddeti kışkırtabilecek gruplardan dolayı kaygılananlar da yok değil.

3 bakan aklandı

Mısır'da yolsuzluk ve kamu kaynaklarını israf etmek suçlamalarıyla yargılanan Mübarek döneminde görev almış 3 bakan hafta başında suçsuz bulunmuştu.

Maliye bakanı Yusuf Butros Gali'nin de aralarında yer aldığı bakanlar, Mübarek rejiminin devrildiği şubat ayından bu yana yargılanan, ve mahkeme tarafından aklanan ilk devlet görevlileri olmaları sebebiyle önem taşıyorlar.

Maliye bakanı Gali, rejimin devrilmesinden sonra Mısır'dan kaçmış, gıyabında yapılan yargılamalar diğer sonucunda hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasını doğuran sebeplerin başında yolsuzluk iddiaları ve kamu kaynaklarının yöneticiler tarafından israf edilmesi vardı.

Bu sebeple Mübarek döneminde görev almış kişilerin yargı süreci, Mısır'da yönetimi devralmış olan askeri idarenin Mübarek rejimine dair tavrının izlenebileceği önemli göstergeler olarak değerlendirilmişti.